eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rendelet könnyíti meg az államfő leváltását Romániában

Traian Basescu államfő felfüggesztését kezdeményezte a bukaresti parlament csütörtöki ülésén a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL). A bukaresti kormány rendelettel módosította a népszavazási törvényt, hogy megkönnyítse az államfő leváltását. Az ellenzék tüntetést szervezett több romániai nagyvárosban.

Az USL a parlament csütörtökre, e célból összehívott rendkívüli ülésszakán ismertette azt a határozati javaslatot, amelyben Basescu felfüggesztését kezdeményezik. A dokumentumban egyebek mellett azzal vádolják az államfőt, hogy kisajátította a miniszterelnök alkotmányos feladatkörét, állandó társadalmi feszültséget provokált, megpróbálta megfélemlíteni a sajtót, és megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A parlament ülésén jelen lévő Traian Basescu kifejtette, szerinte azért akarja az USL eltávolítani őt, hogy ellenőrzése alá vonhassa az állami intézményeket és elsősorban az igazságszolgáltatást, és hogy kibújjon a 2009-es népszavazás előírásai alól (amikor a választók egykamarás parlamentre való áttérésről és a parlament létszámának csökkentéséről döntöttek).

"Van egy konjunkturális céljuk is: az USL miniszterelnökét már egész Európában és a tengerentúl is "copy-paste kormányfőként" ismerik. Ugye, jól jön, ha egy ilyen probléma homályba szorul az államfő felfüggesztése miatt" - tette hozzá az államfő.

"Elnök létére pletykákkal és rágalmakkal foglalkozik. Ezzel is azt bizonyítja, hogy nem méltó a tisztségére. Az emberek mást várnak egy államfőtől, nem azt, hogy fenyegetőzzön, és hazugságokat hordjon össze a miniszterelnökről, a parlamentről, a sajtóról, mindenkiről, aki nem próbál a kedvében járni" - vágott vissza néhány órával későbbi nyilatkozatában Victor Ponta miniszterelnök az elnök parlamenti beszédére.

Ponta úgy vélekedett: azáltal, hogy részt vett a felfüggesztése ügyében összehívott parlamenti ülésen, az elnök elismerte, hogy a kormánytöbbség nem követett el alkotmánysértést.

Csütörtök este több ezer ember gyűlt össze Bukarestben az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) által rendezett tüntetésen, amelyet a jogállam védelmében, valamint az USL "visszaélései és jogsértései" ellen hirdettek meg a szervezők.

A Forradalom téren rendezett demonstráción Vasile Blaga, a PDL elnöke azt mondta, a jogállam és a felfüggesztéssel fenyegetett Traian Basescu államfő védelmében gyűltek össze, míg az USL a tolvajokat és plagizálókat védi.

Ezzel egy időben Kolozsváron is (mintegy 150 ember) és Temesváron is (mintegy 300-an) tüntettek az USL-kormány ellen.

Bukarestben az Egyetem téren is összegyűlt néhány száz ember, ők Basescu ellen tüntettek.

A román kormány csütörtökön sürgősségi rendelettel módosította népszavazási törvényt: eltörölte az államfő leváltásához eddig előírt szavazati arányt. Eddig a választói névjegyzékben szereplő polgárok többségére, szám szerint mintegy 9 millió támogató voksra lett volna szükség az elnök elmozdításához. A Ponta-kabinet csütörtök esti rendkívüli ülésén sürgősségi rendelettel eltörölte ezt a küszöböt, így az urnákhoz járulók több mint felének szavazata is elegendő egy sikeres népszavazáshoz, függetlenül attól, hányan vesznek részt a voksoláson - közölte Mircea Dusa, a parlamenti kapcsolatok minisztere.

A sürgősségi kormányrendelet azonnal hatályba lép. A jogszabályt az ombudsman támadhatja meg az alkotmánybíróságon. Az ombudsmant kedden lecserélte a szociál-liberális kormánytöbbség.

A román parlament két házának együttes ülése péntek délután szavaz Traian Basescu felfüggesztéséről. Ha a törvényhozók többsége megszavazza az USL indítványát, a kormány egy hónapon belül népszavazást ír ki, és az urnákhoz járuló választók egyszerű többséggel döntik el, hogy leváltják, vagy megerősítik államfői tisztségében Basescut.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×