eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csütörtökre állhat fel a görög kabinet

Támogatásáról biztosította szerdán a megalakítandó új görög kormányt a Demokratikus Baloldal (Dimar), a párt elnöke szerint szerda este vagy csütörtökön állhat fel az új kabinet.

A mérsékelten baloldali kis párt elnöke, Fotisz Kuvelisz sajtóértekezleten közölte, hogy bizalmat szavaznak a vasárnapi választásokon győztes konzervatív Új Demokrácia (ND) által alakítandó új kabinetnek. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a Dimar csak kívülről fogja támogatni az új kormányt, a kabinet munkájában nem vesz majd részt.

Kuvalisz Antonisz Szamarasszal, az ND elnökével való találkozása után elmondta, hogy "a koalíciós szerződést várhatóan szerda estig megkötik", az új kormány pedig "a jelek szerint legkésőbb csütörtökön felállhat".

A kis párt 6 százalékot szerzett, és ezáltal 17 mandátumhoz jutott az új görög parlamentben. A pártvezető megerősítette, hogy a Dimar ragaszkodik a nemzetközi hitelmegállapodás feltételeinek enyhítéséhez.

Az egyelőre még nem világos, hogy a Európa-párti kormányt támogató harmadik párt, a választásokon harmadik helyen végzett Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) milyen formában fog részt venni a kabinetben. Szamarasz Kuvelisszel való megbeszélését követően várhatóan Evangelisz Venizelosz Paszok-elnökkel is tárgyal szerda délután.

Venizelosz kedden úgy nyilatkozott, hogy pártja "teljes mértékben" támogatni fogja az új kormányt,

A három párt összesen 179 hellyel rendelkezik a 300 fős parlamentben. Az Új Demokrácia 129, a Paszok pedig 33 mandátumot nyert el a vasárnapi voksoláson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×