eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szamarasz: Azonnal meg kell alakítani a "nemzeti egyetértés" kormányát

Azonnal meg kell alakítani a "nemzeti egyetértés" kormányát Görögországban - hangsúlyozta hétfőn Athénban Antonisz Szamarasz, a vasárnapi választásokon győztes Új Demokrácia (ND) elnöke, miután fogadta őt hivatalában Karolosz Papuliasz államfő, aki "égetően fontosnak" nevezte, hogy már hétfőn koalíciós kabinet alakuljon.

A győztes párt elnöke maga is úgy fogalmazott, hogy a "nemzeti konszenzust" mindenki szükségszerűnek tartja, és ennek szellemében kell azonnal kormányt alakítani. Az AP hírügynökség szerint Szamarasz úgy vélte, képes lesz összehozni egy ilyen többpárti kabinetet.

Az államfő megbízta a győztes párt vezérét, hogy mérje fel egy kormánykoalíció összeállításának lehetőségét. Az alkotmány értelmében erre legfeljebb három nap áll rendelkezésre, de Papuliasz és Szamarasz szerint nem tűr halasztást a dolog, még a hétfői napon dűlőre kell jutni e kérdésben.

A konzervatív ND 129 képviselői helyet szerzett a 300 fős athéni parlamentben a vasárnapi görögországi választásokon a szavazatok 99,84 százalékának összesítése alapján. Az ND a szavazatok 30 százalékát szerezte meg. A radikális baloldali koalíció (SZIRIZA) a szavazatok 27 százalékával 71 mandátumhoz jutott. A szocialista PASZOK 12 százalékot (33 mandátum), a nacionalista Független Görögök 7,5 százalékot (20 mandátum) ért el. A neonáci Arany Hajnal a szavazatok 7 százalékát kapta (18 mandátum). A Demokratikus Baloldal (Dimar) 6 százalékot szerzett (17 mandátum), a kommunista párt 4,5 százalékot (12 mandátum).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×