eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A százmilliárd eurót is elérheti a spanyol mentőcsomag

A százmilliárd eurós nagyságrendet is elérheti az a támogatás, amelyről az euróövezeti országcsoporton belül megbeszélések folynak a spanyol bankszektor megsegítésével kapcsolatban.

Mint európai uniós forrásokra hivatkozó brüsszeli sajtójelentésekből kiderült, a zóna miniszterei elé került elképzelésekben kerek 100 milliárd eurós felső határ szerepel.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei szombat délután telefonos konferenciát kezdtek a spanyol helyzettel kapcsolatban.

Madrid korábban azt jelezte, hogy még nem döntött arról, segítségért folyamodik-e bankjainak feltőkésítése érdekében.

A miniszterek az előzetes közlések szerint készek kötelezettséget vállalni arra, hogy támogatják a spanyol erőfeszítéseket.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss számításai szerint Spanyolországnak legalább 40 milliárd eurót kell bankjainak feltőkésítésére áldoznia, hogy az ágazat szembe tudjon nézni a nemzetközi gazdasági válság tovagyűrűző kihívásaival. Az euróövezet egyes tagjai azonban nagyobb mértékű mentőcsomagban gondolkodnak, hogy teljesen megnyugtassák a nemzetközi pénzügyi piacokat.

Görögország, Írország és Portugália után Spanyolország lenne a 17 országból álló euróövezet negyedik állama, amely nemzetközi segítségre szorul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×