eur:
386.96
usd:
358.64
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

BT-szankciókat sürget Annan Szíria ellen

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja béketervének kudarcáért Damaszkuszt hibáztatta a Biztonsági Tanács csütörtök esti ülésén, és kijelentette: felelniük kell tetteikért azoknak, akik akadályozzák a konfliktus megoldását. Ez utóbbi gyakorlatilag azt jelenti, hogy felszólította a BT-t: hozzanak szankciókat a szíriai kormány ellen. A felszólítás nyilvánvalóan Oroszországnak és Kínának szól, amelyek mindeddig megakadályozták bármilyen határozat meghozatalát, amely elítélte volna a szíriai vezetést.

Sürgősen cselekedni kell annak érdekében, hogy a szíriai erőszakhullám ne váljon megállíthatatlanná, a helyzet ellenőrizhetetlenné - mondta Annan. Most először jelentette azt ki nyilvánosan, hogy Damaszkusz nem hajlandó végrehajtani hatpontos béketervét.

Felszólította a BT-t és a nemzetközi közösség többi részét, hogy legyen egységes az ügyben, és azonnal cselekedjen elsősorban a Damaszkuszra nehezedő nyomás növelése érdekében, különben Szíriában totális polgárháború lesz. "Egyéni akciók, beavatkozás nem oldja meg a válságot" - szögezte le, nyilvánvalóan arra utalva, hogy egyes országok pénzzel és fegyverrel támogatják a felkelőket. Nemzetközi egység esetén még mindig lehetséges elkerülni a legrosszabbat, és kihozni Szíriát ebből a válságból - mondta.

Annan a BT-ülés utáni sajtóértekezletén közölte: noha még nagyon kezdeti stádiumban, de "megbeszélések folynak egy Szíriával kapcsolatos új nemzetközi összekötő csoport megalakításáról". "Ennek a csoportnak tagjai kell, hogy legyenek olyan országok, amelyeknek befolyása van mindkét félre a konfliktusban" - tette hozzá, de arról nem beszélt, hogy mely országokra gondol. Kérdésre válaszolva azt mondta: "Irán a térség egy fontos országa", és kifejezte abbéli reményét, hogy "Irán kiveszi részét a szíriai válság megoldásából".

Ugyanezen a sajtóértekezleten Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, hogy az új összekötő csoport ötletét nagyon jónak tartja. Nábil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára pedig így nyilatkozott: "üdvözlendő minden olyan kontaktcsoport létrehozása, amely képes cselekedni, és amely az erőszakot megállítani tudó intézkedéseket hoz".

Diplomaták szerint a csoportnak tagjai lehetnek a nyugati nagyhatalmak, a térség hatalmai, mint Törökország, Szaúd-Arábia, valamint Damaszkusz két szövetségese, Oroszország és Kína. Szíria harmadik szövetségesének, Iránnak a részvétele nagyon kérdéses: Washington, London és Párizs már kijelentette, hogy ezt elképzelhetetlennek tartja.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök kíséretében Kazahsztánban tartózkodik, közölte csütörtökön, hogy Moszkva a BT-ben megakadályozza minden olyan határozat elfogadását, amely lehetővé tenné a Szíriában való beavatkozást. Kína ENSZ-nagykövete is közölte: országa "határozottan ellenzi a Szíriában való külső fegyveres beavatkozást".

Nehézfegyvert és drónokat is bevetettek a megfigyelők ellen

Nehézfegyvereket, páncéltörő lövedéket és drónokat is bevetettek az ENSZ megfigyelői ellen Szíriában - közölte Ban Ki Mun a Biztonsági Tanács tagjaival diplomaták kiszivárogtatása szerint.

Az ENSZ-főtitkár szerint a megfigyelőkkel szemben alkalmazott taktikával azt akarják elérni, hogy ne menjenek azokba az országrészekbe, amelyekben a kormányerők támadásokat követtek el egyes állítások szerint.

A főtitkár néhány órával korábban még úgy számolt be a megfigyelőket ért támadásról, hogy könnyűfegyverekből lőttek rájuk, amikor megpróbáltak eljutni a szíriai Hama környékén elkövetett legutóbbi vérengzés színhelyére. Ban arról nem szólt, hogy vannak-e sebesültek a megfigyelők között. A főtitkár "botrányosnak és vérlázítónak nevezte" a közép-szíriai Mazraat al-Kubeir faluban szerdán elkövetett mészárlást.

ENSZ-tisztségviselők azt mondják: a szíriai megfigyelői misszió gépkocsijait szinte naponta tűz alá veszik.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×