eur:
386.28
usd:
358.61
bux:
69156.58
2024. május 14. kedd Bonifác

Újabb tömegmészárlás Szíriában?

A Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) ellenzéki szervezet szerint a damaszkuszi hatalom fegyveresei mintegy száz embert - köztük nőket és gyerekeket - mészároltak le a közép-szíriai Hama környékén, szerdán. A kormány tagadja, hogy ilyen mértékű tömeggyilkosság történt volna ott, azt állítja, terroristák megöltek kilenc lakost, majd a katonák megölték a terroristákat.

"Száz halottunk van al-Kubeir faluban, köztük húsz nő és húsz gyerek" - közölte Mohammed Szermini, az SNC szóvivője, és a kormányhadsereget, valamint a vele szövetséges sabbiha milíciát vádolta a szörnyűség elkövetésével.

Rámi Abderrahmán, egy másik ellenzéki szervezetnek, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (SOHR) a szóvivője megerősítette a tömeggyilkosság tényét, azt állítva, hogy a halálos áldozatok száma 87, de ez nem végleges adat.

Mint mondta, a katonák és a milicisták először tüzérségi fegyverekkel lőtték a falut, majd behatoltak oda, és kézi lőfegyverrel, késsel ölték meg a lakosokat. A londoni székhelyű SOHR felszólította az országban tartózkodó nemzetközi megfigyelőket, hogy "azonnal utazzanak a térségbe, ne várjanak másnapig, és vizsgálják ki az incidenst".

Más források arról számoltak be, hogy Mazraat al-Kabír faluban történt a tömegmészárlás.

A kormány az állami televízióban beolvasott közleményében tagadta ezeket az állításokat: "Amiről egyes médiumok beszámoltak, hogy mi történt al-Kubeirben, Hama környékén, egy szó sem igaz."

Damaszkusz szerint az állítólagos terroristák azért öltek meg ott helybelieket, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriáról szóló ülése és más nemzetközi tanácskozások előtt ezzel akarnak nyomást gyakorolni Szíriára. "A falu lakosai segítséget kértek, ezért a hadsereg katonái lecsaptak a terroristákra" - szerepelt a közleményben. A SANA hírügynökség szerint a kormánykatonák "az összes terroristát megölték", igaz "két katona is meghalt, kettő pedig megsebesült".

A Homsz tartománybeli Húlában május 25-én legalább 108 embert gyilkoltak le, köztük 49 gyereket és 34 nőt. A lázadók és a kormányhatalom is elhárította a felelősséget emiatt, de egy magas rangú ENSZ-tisztségviselő azt mondta: erős a gyanú, hogy kormánypárti milíciák fegyveresei voltak a tettesek.

Heves harcok törtek ki szerda este Damaszkusz peremkerületeiben is, géppisztolysorozatok és robbanások hallatszottak ezekből a városrészekből - közölték kormányellenes aktivisták és helyi lakosok.

Címlapról ajánljuk
Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Több mint húsz éve először jelentett veszteséget az orosz energetikai óriáscég, a Gazprom. Elemzők szerint a több milliárd dolláros mínusz annak a jele, hogy hatnak a nyugati szankciók és hogy a Kína felé fordulás nem kompenzálja az elvesztett európai bevételeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×