eur:
392.95
usd:
365.77
bux:
66585.98
2024. április 26. péntek Ervin

Egyiptomi út: demokrácia és iszlám

Tavaly ilyenkor az egyiptomiak az utcákon tüntettek az akkori elnök, Hoszni Mubarak ellen. Ma az ország lakosainak több mint fele optimista a nép jövőjét illetően, 67 százalékuk pedig a demokráciát tartja a legjobb kormányzati formának.

A Pew Research Center ezer egyiptomi felnőtt körében végzett kutatásából kiderül többek között, hogy az észak-afrikai ország lakóinak többsége szeretné, ha az iszlám jelentős szerepet játszana társadalmukban, és a Korán határozná meg az ország jogrendszerét. Tízből hét egyiptomi szimpatizál a Muzulmán Testvériség nevű szervezettel. Ezzel együtt egyre növekszik azoknak a száma, akik fenntartásokkal tekintenek az iszlám politikai térnyerésére - olvasható a Sociomater.hu oldalán.

Az egyiptomiak, arra a kérdésre, hogyan kellene beépíteni az iszlámot a jogrendszerbe, Szaúd-Arábiát jelölték meg követendő példaként Törökországgal szemben. Ennek ellenére a legtöbben támogatják azokat a demokratikus jogokat és intézményeket, amelyek nem léteznek Szaúd-Arábiában, mint a szólás- és sajtószabadság vagy a nők egyenjogúsága.

Az egyiptomiak kétharmada preferálja a demokráciát, viszont közel egyötödük gondolja úgy, hogy különleges körülmények között elfogadható akár nem demokratikus vezetés is. Tízből hatan úgy vélik, hogy a demokráciában rejlik a megoldás az ország jelenlegi helyzetére, míg a megkérdezettek egyharmada jobbnak tartana egy erőskezű vezetőt.

81 százalék szerint a gazdasági helyzetnek kell prioritást élveznie a megoldásra váró problémák közül. A jelenlegi gazdasági körülményeket csupán az egyiptomiak ötöde tartja jónak. A kérdésre, miszerint várható-e fellendülés az elkövetkezendő egy évben, a lakosok fele igennel felelt. 20 százalék pesszimistán néz a jövőbe, közel egyharmaduk pedig változatlan állapotokat vár egy év múlva is - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Az Egyesült Államok megítélése rendkívül negatív a megkérdezettek körében. A 2010-ben mért 20 százalékhoz képest 2011-ben 19 százalék mondta azt, szimpatizál Washingtonnal, viszont a többség szerint az amerikaiak nincsenek befolyással Egyiptom jelenlegi helyzetére. Bár az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban milliárdokat költött az afrikai ország megsegítésére, a megkérdezettek 60 százaléka úgy véli, az amerikai segély többet ártott, mint használt.

A Barack Obamáról való általános vélemény is hátrányára változott: míg hivatalba lépésekor az egyiptomiak közel fele támogatta az elnököt, napjainkban csupán 29 százalék viseltetik bizalommal irányába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×