eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kitiltják a műanyag zacskókat Los Angeles-ből

Nagy többséggel a műanyag zacskók betiltásáról döntött több város példáját követve Los Angeles városi tanácsa.

Az egy éven belül életbe lépő szabályozás több mint 7500 üzletet érint. A vevőknek a jövőben saját táskával kell indulniuk vásárolni, egyéb esetben 10 centért vásárolhatnak papírtáskát - írja a Los Angeles Times.

Az egyesült államokbeli városok közül elsőként San Francisco tiltotta be nagy élelmiszerüzleteiben a műanyag zacskókat. Los Angeles környékén tavaly július óta tilos az ingyen zacskó.

Tucatnyi kisebb város és község követte a példát. Egy 2010-es próbálkozás, amely arra irányult, hogy Kalifornia teljes területén betiltsák a műanyag zacskókat, megbukott: előállítójuk ugyanis hatalmas reklámkampánnyal harcba szállt a tiltás ellen.

Vásárláskor az amerikai üzletekben általában ingyen műanyag zacskókat adnak a vevőknek. A környezetvédők igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy ezzel hozzájárulnak a szeméthegyek felhalmozódásához és a tengerek műanyagszeméttel való elárasztásához.

Los Angeles-i környezetvédők négy éve harcolnak a tilalomért. A cél érdekében ismert személyiségek, például Julia Louis-Dreyfus is bevetették magukat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×