INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Mi változhat Görögországban egy hónap alatt?

Infostart / InfoRádió
Éppen egy hónap múlva lesznek az újabb választások Görögországban. Kérdés, hogy mi változhat akkor, uniós vezetők ugyanis kizárják, hogy a mentőcsomag feltételein enyhítsenek.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn még nyíltan beszélt Görögország eurózónából való távozásának lehetőségéről, keddre viszont módosította álláspontját, és hangsúlyozta, hogy az országnak az övezetben kell maradnia. "Azt akarjuk, hogy Görögország a család tagja maradjon."

Marján Attila, a Magyar Külügyi Intézet európai kutatási igazgatója szerint a június 17-ére kiírt új választáson akármelyik politikai erő is kerül hatalomra, némi enyhítést el kell érnie a mentőcsomag feltételein azért, hogy megnyugtassa a görög választókat.

Jose Manuel Barroso leszögezte: nincs mód arra, hogy változtassanak a 130 milliárd eurós mentőcsomag feltételein. Az Európai Bizottság elnöke szerint Görögországnak az EU-ban és az euróövezetben kell maradnia, és nem létezik az uniós mentőprogramnál kevésbé fájdalommentes kiút a helyzetből.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfo szakértője hasonlóképp vélekedik, és emlékeztetett arra, hogy milyen kényes tárgyalások előzték meg a mentőcsomag elfogadását.

A görög parlament feloszlatja magát, egy hónap múlva pedig új választásokat tartanak. Egy új választás az idő rövidsége ellenére is eredményezhet új helyzetet - mondta korábban Fokasz Nikosz, az ELTE docense.

Az aggodalom közben egyre nő - Görögországban is: az államcsődtől való félelem miatt megkezdődött a betétkivonás. Az állampolgárok a hét egyetlen napján 1 milliárd euróval csapolták meg bankszámláikat.


A címlapról ajánljuk