INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Újabb választás lesz Görögországban

Infostart / InfoRádió
Görögországban meghiúsultak a kormányalakítási tárgyalások, szerdán ügyvivő kormányt neveznek ki az ország élére, majd új választást írnak ki. A hír megrengette a devizapiacokat, a kockázatkerülés felerősödése pedig a forintot is elérte.

Az utolsó válságtanácskozást az államfőnél rendezték a parlamentbe jutott legtöbb párt vezetőinek részvételével. Az egyeztetésen a két szélsőséges bal-, illetve jobboldali párt képviselője nem vett részt.

Karolosz Papuliasz azt szerette volna elérni, hogy a konzervatív Új Demokrácia, a radikális baloldali szövetség, a szocialista PASZOK, a jobboldali Független Görögök Pártja és a Demokratikus Baloldal alakítson szakértői kormányt, amely megpróbálná Görögországot benntartani az eurózónában.

A görög választási szabályok alapján a voksolásra várhatóan június közepén kerülne sor és szintén a szabályokból következik, hogy az első helyen végző párt automatikusan 50 plusz helyet kap a parlamentben, hogy könnyebb legyen számára a kormányalakítás egyedül is.

A hírre esni kezdett az euró a vezető devizákkal szemben. A dollárral szemben 1,2840-ről 1,2790-ig hullott, ami új négyhavi eurómélypontot jelent. A hírre megbillentek a vezető részvényindexek is, a német DAX-indexet 6400 pont alá küldték.

A címlapról ajánljuk