eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jean-Marc Ayrault az új francia kormányfő

A francia szocialisták nemzetgyűlési frakciójának vezetőjét, Jean-Marc Ayrault-t, Nantes polgármesterét nevezte ki az új francia államfő, Francois Hollande miniszterelnöknek - jelentette be kedden Pierre-René Lemas, az elnöki hivatal új vezetője.

A 62 éves Ayrault a kormányfői tisztséget öt éven át betöltő Francois Fillont követi a miniszterelnöki székben. Hozzá hasonlóan visszafogott és diszkrét politikus. Első feladata az új francia kormány összeállítása, amelynek tagjait szerdán nevezi meg az elnöki hivatal.

A munkás családból származó, németül kiválóan beszélő Ayrault 15 évig vezette a legnagyobb ellenzéki párt nemzetgyűlési csoportját. Meggyőződéses európaiként és konszenzuskereső, mérsékelt politikája miatt a párt egyik legbefolyásosabb politikusának számít, de Hollande-hoz hasonlóan soha nem töltött be miniszteri tisztséget, és a külvilág számára szinte teljesen ismeretlen.

A német tanár végzettségű, nagy munkabírású Ayrault 1986 óta Nantes, Franciaország hatodik legnagyobb városának a polgármestere és 1989 óta parlamenti képviselő. Az elnökválasztási kampányban Hollande különleges tanácsadója volt, miután kiváló kapcsolatokat ápol az európai testvérpártokkal, elsősorban a német szociáldemokratákkal.

A közélet erkölcsösebbé tételét ígérő új elnök annak ellenére választotta őt, hogy 1997-ben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért közbeszerzési pályázat kiírása nélkül egy, a helyi szocialistákhoz közel álló vállalkozást bízott meg az önkormányzati lap nyomdai feladataival. A botrány miatt nem kaphatott miniszteri posztot az akkori szocialista kormányban. Ayrault "tévedésre" hivatkozva tagadta bűnösségét, a tíz évig tartó pereskedés után sikerült magát tisztáznia, büntetését 2007-ben hivatalosan is törölték.

Ayrault tanulmányai egy jelentős részét a bajorországi Würzburgban végezte és a mai napig személyes kapcsolatokat ápol Németországgal. "A francia-német viszony csak meghitt kapcsolatban működhet. Állandóságra és stabilitásra van szüksége. Nincs más alternatíva a tagállamok számára" - vallja az új francia kormányfő, akit nem kis részben éppen azért választott az új elnök, mert kiválóan ismeri Németországot. A személyes bizalom is feltehetően nagy szerepet játszott Ayrault kiválasztásban, a két politikus ugyanis éveken át egymás mellett foglalt helyet a nemzetgyűlés padsoraiban.

Hollande ugyanakkor nem vitte magával az esti berlini bemutatkozó látogatására frissen kinevezett miniszterelnökét.

Ayrault negyven éve él tanárnő feleségével, aki a közelmúltban ment nyugdíjba. Két lányuk és három unokájuk van. A miniszterelnök nagy krimirajongó, szabadidejében Bretagne-ban pihen vagy lakókocsival járja az országot.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×