eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Megdöbbentő lenne, ha német-francia konfliktus alakulna ki"

Francois Hollande személyében 17 év után újra baloldali elnöke van Franciaországnak, de az nagy kérdés, hogy mi történik a júniusi parlamenti választásokon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. Fejérdy Gergely szerint az uniós stabilitási paktum felülvizsgálata inkább kampányüzenetként értelmezhető a megválasztott francia elnök részéről.

Nagy változást eredményezhet, hogy 17 év után baloldali elnöke lesz Franciaországnak, ugyanakkor Francois Hollande megválasztott elnök komoly kihívás előtt áll, a választási program megvalósításában nagy kérdőjelek vannak - mondta a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

Fejérdy Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: a júniusi alsóházi választások előtt a szavazók több mint 51 százaléka jobboldali kormányt támogatna. Korábban nem fordult elő, hogy az elnök a másik politikai oldalról érkező kabinettel lenne kénytelen dolgozni, most viszont kétségekkel nézhet a választások elé a szocialista párt.

Hollande programja megvalósításához fontos, hogy milyen erővel bír a különböző fórumokon és a parlamenti választásokon is jól kell szerepelni, hogy megvalósíthassa a célokat. A szenátusban és a helyhatóságokban is a szocialisták vannak többségben, és az alsóházzal teljes lehetne a baloldali irányítás - fejtette ki.

Az uniós stabilitási paktum felülvizsgálata inkább kampányüzenetként értelmezhető a megválasztott francia elnök részéről - vélekedett Fejérdy Gergely. A vasárnap megválasztott Francois Hollande új francia elnök újratárgyalná az európai pénzügyi stabilitási paktumot, Angela Merkel német kancellár ezt elutasítja.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint megdöbbentő lenne, ha német-francia konfliktus alakulna ki. Hollande nem kíván Merkellel konfrontatív politikát folytatni, a kampány után vélhetően kompromisszumkeresésre lesz kényszerítve - tette hozzá.

A megválasztott francia államfő beiktatásának másnapján, azaz május 16-án utazik Berlinbe, hogy Angela Merkel német kancellárral tárgyaljon, majd folytatódik a G8-as csúcs, és ha a két politikus más véleményen van, akkor halálra van ítélve a találkozó - emelte ki.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×