INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A szír ellenzéki vezetők a választás bojkottjára szólítanak fel

InfoRádió / MTI
A küszöbönálló szíriai parlamenti választás bojkottjára szólították fel vasárnap a szavazókat a száműzetésben élő ellenzéki vezetők, akik cinikusnak tartják, hogy Bassár el-Aszad államfő így próbálja megtartani a hatalmát.

A damaszkuszi rezsim a reformok végrehajtásának szándékával magyarázza a hétfőn esedékes parlamenti választás megrendezését, de politikai ellenlábasai azt mondják, hogy színjáték lenne a reformok végrehajtása nélkül, és szerintük fegyverek fenyegetése alatt nem lehet választást tartani.

"Ellenezzük ezeket a választásokat, mivel teljesen híján vannak a szabad választások ismérveinek" - mondta Brüsszelben Haszán Manna, az úgynevezett Nemzeti Koordinációs Bizottság vezetője. Haszán Máleh, a Szíriai Nemzeti Tanács vezetője pedig Londonban viccnek, a rezsim propagandafogásának nevezte a választást. Azt mondta, hogy a "valódi" ellenzék nem megy el szavazni.

A 2011-ben létrehozott szíriai Nemzeti Koordinációs Bizottság 13, főként baloldali politikai pártból és független politikusokból álló ellenzéki blokk. A szervezet a Szíriai Nemzeti Tanáccsal együtt az ország legfontosabb politikai tényezője az ellenzéki oldalon. A Szíriai Nemzeti Tanácshoz képest mérsékeltebb politikát képviselő bizottság álláspontja az, hogy a szíriai válságot párbeszéd útján kell megoldani.

A választásokat eredetileg 2011 szeptemberében tartották volna, de a tiltakozások közepette a Bassár el-Aszad elnök által bejelentett reformfolyamat miatt elhalasztották. Damaszkusz megígérte, hogy a választás "szabad és átlátható" lesz. Három hónappal ezelőtt a hatalom új alkotmányt fogadtatott el, s februárban a hatóságok népszavazást tartottak róla, amelyen a szavazók 89,4 százaléka támogatta az új alaptörvényt. Az alkotmány megszüntette a fél évszázada hatalmon lévő Baasz párt vezető szerepét.

A címlapról ajánljuk