INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Újabb csatlakozók a jaltai csúcs bojkottjához

InfoRádió / MTI
Románia is csatlakozik a többi uniós ország által képviselt állásponthoz a Timosenko-ügyben és csak nagyköveti szinten képviselteti magát a közép-európai államfők május 11-12-i jaltai csúcstalálkozóján - jelentette be Traian Basescu a román rádiónak adott interjújában.

"Az európai uniós kollégákkal fogunk szolidaritást vállalni és nem teszünk eleget a jaltai csúcstalálkozóra szóló meghívásnak. A nagykövetünk azonban ott lesz. Számunkra Ukrajna fontos ország és az is világos, hogy nem avatkozhatunk be egy másik állam igazságszolgáltatásába" - mondta Basescu.

A román elnök ugyanakkor azt mondta, hogy a futballt nem kell átpolitizálni. Basescu kifejtette: bár a román válogatott nem jutott ki az Európa-bajnokságra, az ukrajnai labdarúgó-mérkőzések bojkottja a hidegháborús időszakra emlékezteti, amikor az olimpiát bojkottálták politikai okok miatt - márpedig szerinte ez helytelen.

A román rádió műsorában Traian Basescu együtt vett részt a romániai hivatalos látogatáson tartózkodó Nicolae Timofti moldovai államfővel. A Timosenko-ügyet firtató riporteri kérdésre Timofti azt mondta, a részletek ismeretének hiányában nem mondhat véleményt, és bármilyen államfői szintű megszólalást az ukrán fél úgy értelmezhet, hogy a Moldovai Köztársaság beavatkozik az ország belügyeibe. Mindazonáltal kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajnában is működnek azok az intézmények, amelyek lehetővé teszik, hogy egy állampolgár bebizonyíthassa igazát és megvédhesse jogait, amennyiben ártatlan.

Több európai ország vezetői a jaltai csúcstalálkozó és a labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseinek bojkottálásával tiltakoznak Julija Timosenko volt kormányfő bebörtönzése miatt.

Közben a megválasztott orosz államfő azt mondta, szívesen fogadnák orvosi kezelésre bármelyik oroszországi gyógyintézményben Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt. Vlagyimir Putyin hozzátette: a politikát nem szabad összekeverni a sporttal, így kommentálta azt, hogy több európai politikus a labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényeinek bojkottjára készül Timosenko bebörtönzése miatt.

A címlapról ajánljuk