INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Amerika is nyomást gyakorol Timosenko miatt

Infostart / InfoRádió
Németország és az Európai Unió után az Egyesült Államok is diplomáciai nyomás alá helyezte Ukrajnát az éhségsztrájkoló Julija Timosenko miatt. A volt miniszterelnök lánya azt állítja, hogy anyját bántalmazták a börtönben, és félő, hogy meghalhat. Mindez roppant kínos a futball Eb-re készülő Kijevnek.

A politika megzavarhatja a nagy nyári focifiesztát - melynek Lengyelország mellett Ukrajna a társrendezője. Az UEFA elismerte, hogy egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rá, hogy keressen más helyszínt a június 8-án induló labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai meccseinek. A menetrend szerint a döntőt július elsején, Kijevben játszanák.

Az Európai Bizottság és német kormányilletékesek már jelezték, hogy ha nem történik változás, akkor bojkottálni fogják az Eb ukrajnai eseményeit amiatt, ahogy a börtönben állítólagosan bánnak az adócsalás miatt hét évre elítélt volt miniszterelnökkel, Julija Timosenkóval.

A külföldi kórusba most bekapcsolódott Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, aki azt mondta: Washington mélységesen aggódik amiatt, ahogy a 2004-es narancsos forradalom egyik vezéralakjával bánnak. Timosenko és mások polgári és politikai jogait helyre kell állítani - tette hozzá. Ez azonban azt jelenti, hogy Viktor Janukovics mostani elnök kihívójává válhatnak.

Timosenko a nyugati orientációjú politikusok közé tartozott, míg Viktor Janukovics inkább Moszkvával ápol jó viszonyt. A szőke hajfonatáról ismert 51 éves volt miniszterelnök-asszony büntetését egy újabb tárgyalás miatt akár 2023-ig is meghosszabbíthatják. Azt állítja, hogy a börtönőrök megverték, amikor az ügyvédje nélkül nem volt hajlandó részt venni egy orvosi vizsgálaton - emiatt április 20. óta éhségsztrájkol.

Hívei olyan fotókat mutattak be, amelyek azt sugallják, hogy az asszonyt bántalmazhatták a börtönben. A hatóságok tagadják, hogy ilyesmi történt  volna, és hogy bármilyen zúzódás lenne a testén.

Az ukrán tévé néhány órával az éhségsztrájk meghirdetése után bemutatott egy rossz felbontású videót, amelyen egy Timosenkóra emlékeztető nő egy cellában járkál, majd ölelgeti az ügyvédjére hasonlító férfit - annak ellenére, hogy nagyon betegnek mondják. Igaz, a felvétel állítólag tavaly december 15-én készült, és így az is felmerül, hogy kamerával figyelik a foglyot. Az ex-kormányfő és az ügyvéd is hamisítványnak nevezte a felvételt. Egy másik klip azt mutatja, hogy a börtönkörülményekhez képest viszonylagos luxusban élhet a 260-as cella lakója - külön fürdőszobája van masszázs-zuhannyal és plazmatévét is nézhet.

Timosenko azt állítja, hogy Janukovics elnök koncepciós pereinek az áldozata - az elnök viszont azt, hogy az ukrán bíróságok függetlenek. Az ügy miatt több európai vezető lemondta részvételét, és nem utazik el egy májusi, jaltai fórumra.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk