eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Amerika is nyomást gyakorol Timosenko miatt

Németország és az Európai Unió után az Egyesült Államok is diplomáciai nyomás alá helyezte Ukrajnát az éhségsztrájkoló Julija Timosenko miatt. A volt miniszterelnök lánya azt állítja, hogy anyját bántalmazták a börtönben, és félő, hogy meghalhat. Mindez roppant kínos a futball Eb-re készülő Kijevnek.

A politika megzavarhatja a nagy nyári focifiesztát - melynek Lengyelország mellett Ukrajna a társrendezője. Az UEFA elismerte, hogy egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rá, hogy keressen más helyszínt a június 8-án induló labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai meccseinek. A menetrend szerint a döntőt július elsején, Kijevben játszanák.

Az Európai Bizottság és német kormányilletékesek már jelezték, hogy ha nem történik változás, akkor bojkottálni fogják az Eb ukrajnai eseményeit amiatt, ahogy a börtönben állítólagosan bánnak az adócsalás miatt hét évre elítélt volt miniszterelnökkel, Julija Timosenkóval.

A külföldi kórusba most bekapcsolódott Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, aki azt mondta: Washington mélységesen aggódik amiatt, ahogy a 2004-es narancsos forradalom egyik vezéralakjával bánnak. Timosenko és mások polgári és politikai jogait helyre kell állítani - tette hozzá. Ez azonban azt jelenti, hogy Viktor Janukovics mostani elnök kihívójává válhatnak.

Timosenko a nyugati orientációjú politikusok közé tartozott, míg Viktor Janukovics inkább Moszkvával ápol jó viszonyt. A szőke hajfonatáról ismert 51 éves volt miniszterelnök-asszony büntetését egy újabb tárgyalás miatt akár 2023-ig is meghosszabbíthatják. Azt állítja, hogy a börtönőrök megverték, amikor az ügyvédje nélkül nem volt hajlandó részt venni egy orvosi vizsgálaton - emiatt április 20. óta éhségsztrájkol.

Hívei olyan fotókat mutattak be, amelyek azt sugallják, hogy az asszonyt bántalmazhatták a börtönben. A hatóságok tagadják, hogy ilyesmi történt  volna, és hogy bármilyen zúzódás lenne a testén.

Az ukrán tévé néhány órával az éhségsztrájk meghirdetése után bemutatott egy rossz felbontású videót, amelyen egy Timosenkóra emlékeztető nő egy cellában járkál, majd ölelgeti az ügyvédjére hasonlító férfit - annak ellenére, hogy nagyon betegnek mondják. Igaz, a felvétel állítólag tavaly december 15-én készült, és így az is felmerül, hogy kamerával figyelik a foglyot. Az ex-kormányfő és az ügyvéd is hamisítványnak nevezte a felvételt. Egy másik klip azt mutatja, hogy a börtönkörülményekhez képest viszonylagos luxusban élhet a 260-as cella lakója - külön fürdőszobája van masszázs-zuhannyal és plazmatévét is nézhet.

Timosenko azt állítja, hogy Janukovics elnök koncepciós pereinek az áldozata - az elnök viszont azt, hogy az ukrán bíróságok függetlenek. Az ügy miatt több európai vezető lemondta részvételét, és nem utazik el egy májusi, jaltai fórumra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×