INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Schengenről is tárgyalnak az EU belügyminiszterei

Infostart / InfoRádió
A schengeni reform kérdése is terítékre kerülhet az uniós belügyminiszterek mai luxemburgi tanácskozásán, de áttörés nem várható. A téma hivatalosan nem is szerepel a napirenden.

Franciaország és Németország a múlt héten hivatalos levélben javasolta, hogy az EU hozzon döntést a schengeni határok ideiglenes, egy hónapos visszaállításának lehetőségéről olyan esetekre, amikor a zóna egyik külső határrészén nem megfelelő az ellenőrzés.

A schengeni reform kérdése eredetileg jóval a május 6.-i francia elnökválasztás második fordulója után került volna az uniós belügyminiszterek napirendjére, de Franciaország már a mai találkozón szeretné elindítani a vitát, bár a hivatalos napirenden nem szerepel ez a téma.

Fóris György, a Bruxinfo szakértője korábban az InfoRádió Brüsszeli hét című uniós magazinműsorának nyilatkozva elmondta: amikor Nicholas Sarkozy jelenlegi francia elnök Franciaország schengeni tagságának felfüggesztéséről beszélt a választási kampány hevében, olyan témát vetett fel, amely egyébként is szerepel az uniós napirenden.

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága tegnap megszavazta a határőrizet visszaállítását szabályozó schengeni rendelet módosítását. Göncz Kinga szocialista EP-képviselő közleményben kifejtette, hogy a szakbizottság egyértelműen állást foglalt amellett, hogy "a jövőben világosabb és egyértelműbb szabályok határozzák meg az ellenőrzés visszaállítását az EU belső határain".

A határőrizet ideiglenes visszaállítását csak különlegesen indokolt esetben, a szükségesség és az arányosság szempontjait figyelembe véve tehetnék meg a tagországok, az Európai Bizottság egyetértésével. Így megszűnnének azok az esetek, amikor egyes tagállamok a határátlépések számának növekedésére, vagy az unión belüli belső migráció veszélyére hivatkozva állították vissza az ellenőrzést a belső határaikon - írta Göncz Kinga a közleményben. A témáról még az Európai Parlament plénuma is tárgyal.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a schengeni határreform témájában nem várható áttörés a mai tanácskozáson. Az ülés fő témája egyébként a bevándorlás. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szerint a szélsőséges mozgalmak és a populizmus növekedése Európában fenyegeti az integráció egyik legnagyobb vívmányát, a személyek szabad mozgását.


A címlapról ajánljuk