eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kétmillió fiatalt juttatnának munkához

Mi tegyenek az EU-vezetők az európai fiatalok között kirívóan magas munkanélküliség ellen? - erről is tárgyalnak hétfőn az Uniós vezetők csúcstalálkozójukon. A téma a felkerült a Davosi Világgazdasági Fórum napirendjére is.

Múlt heti adatok szerint a spanyolországi 16 és 24 év közöttiek több mint fele, 51,4 százaléka munkanélküli. Ez a sokkoló adat már a nemzetközi elit aggodalmát is felkeltette, mert sok politikus, közgazdász és bankár attól tart, hogy egy olyan generáció nő fel, amelynek számára ismeretlen lehet a munka világa - jegyezte meg a Guardian.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke a davosi világgazdasági fórumon azt mondta, hogy a fiatalkorúak munkanélkülisége nem csak nyugati probléma, hanem a feltörekvő gazdaságokban is érzékelhető.

"Ha az emberek rosszul indulnak, az az egész életükre kihat" - mondta.

Christine Lagarde, az IMF vezetője közben szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt a munkanélküliségről. A Valutaalap is - szokatlan módon - beállt a Standard and Poor's hitelminősítő mögé, és arra figyelmeztetett: a túlzásba vitt megszorító programok éppenséggel árthatnak a gazdasági növekedésnek.

A hétfői EU-csúcson az euró jövője mellett a vezetők arról is tárgyalnak, hogyan lehetne biztosítani a fiataloknak a munkát, vagy a továbbképzést maximum négy hónappal azután, hogy kikerültek az iskolából - ez derült ki a csúcstalálkozó záródokumentumának vázlatából.

A Guardian szerint brüsszeli források arról beszéltek, hogy az uniós szociális alapból eddig el nem költött 22 milliárd eurót erre a célra használnának fel az egyes tagállamok munkapiaci helyzetének figyelembe vételével.

Ellentmondás mutatkozik azonban az eurozóna megmentését célzó megszorítások és a növekedést beindítani hivatott további költekezés között - jegyzik meg közgazdászok.

Az uniónak a program értelmében 2014 végére legalább 2 millió fiatalt kell munkához juttatnia. Görögországban a fiatalok 43, Spanyolországban 51, Olaszországban 28, míg Nagy-Britanniában 22 százaléka munkanélküli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×