eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Komoly nehézségek elé néz a brit gazdaság

Nagy-Britannia államadóssága először érte el az ezer milliárd fontot, gazdasága a múlt év utolsó negyedében enyhe recesszióba esett vissza, s közben tizenhét éves csúcsra növekedett a munkanélküliség. Úgy tűnik, a szigetországnak egy ideig komoly gazdasági nehézségei lesznek.

A trillió igen nagy összegnek hangzik - így nevezik azt a tizennyolc nullával ékes számot, ami jelzi, hogy milyen magasra emelkedett a brit államadósság. Gyenge vigasz, hogy más gazdasági nagyhatalmaknak is van ekkora adósságuk, és erejük tudatában elviselik ezt, de az általános európai helyzet tükrében mégis növelheti a brit gazdaságtervezők aggodalmait a most közzétett számadat. Különösen, ha hozzávesszük, hogy a múlt év utolsó negyedében a gazdaság 0,2 százalékkal visszaesett - ezen belül különösen a gyáripar -, és folyamatosan emelkedik a munkanélküliség, részben azért, mert nagyüzemek és üzletláncok zárnak be, a közhivatalokban pedig leépítések vannak. Tavaszra új munkanélküliségi csúcs várható Nagy-Britanniában.

Ha az idei év első negyede is visszaesést mutat, akkor immár recesszióról beszélhetünk, s a jelek szerint erős ennek a valószínűsége. Plusz-mínusz 0,2 vagy 0,3 százalék még nem komoly gond, mondják a kommentátorok, de érezhető, hogy nincs minden rendben a kréta körül.

David Cameron miniszterelnök, aki csütörtökön Davosban a világgazdaság, különösen a világkereskedelem élénkítésének szükségéről beszélt, kárhoztatja a brit gazdaság bajaiért a koalíciója által leváltott szocialista kormányt, amely magasra növelte az államadósságot és a költségvetési hiányt, helyteleníti az Európai Unió szerinte fölösleges beavatkozását a brit gazdaság kialakult rendjébe, és rámutat az euróválság kedvezőtlen, piacszűkítő hatására. Az ellenzék gazdaságélénkítő adócsökkentést követel, valamint kevesebb megszorítást.

David Cameron kormánya azonban újabb megszorításokat tervez. Próbálkozik például azzal, hogy bizonyos jövedelmi szinten felül megvonja a gyermektartási pótlékot. Ezt a tervezetet egyelőre visszadobta a parlament felsőháza.

Áltralános azonban a szakértők véleménye, hogy a brit gazdaság talpraállása hosszú folyamatnak ígérkezik, és a gazdaság serkentése mellett feltétlenül szükséges a közkiadások jelentős megnyirbálása is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×