eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Muzulmán Testvériség a képviselői helyek közel felét szerezte meg Egyiptomban

A legnagyobb iszlamista párt a képviselői helyek 47 százalékát szerezte meg az egyiptomi parlamenti választásokon a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint.

A Muzulmán Testvériség alapította Szabadság és Igazságosság Pártja 235 képviselői helyet szerzett a 498-ból a november 28-án kezdődött, több szakaszban tartott voksoláson.

A Szabadság és Igazságosság Pártja 127 jelöltjét arányos választási rendszerben, másik 108-at pedig egyéni választókerületben választottak meg. Az utóbbi voksolás kétfordulós volt.

A Legfelsőbb Választási Bizottság által közzétett adatok szerint a szalafista (radikális iszlamista) an-Núr párt végzett a második helyen 121 képviselői hellyel, így az iszlamista pártoknak kétharmados többségük lesz a törvényhozásban. A harmadik helyen a liberális Vafd párt végzett a képviselői helyek mintegy 9 százalékával.

Tíz képviselői helyre nem választottak jelölteket, ezeket a Huszein Tantávi marsall vezette katonai tanács kinevezettjei foglalják majd el.

A Szabadság és Igazságosság Pártja hétfőn közölte, hogy a párt főtitkárát, Szaad al-Katatnit jelöli a házelnöki tisztségre.

A népi gyűlés (a parlament alsóháza) a tervek szerint hétfőn tartja alakuló ülését.

A felsőház tagjainak megválasztása január 29-én kezdődik.

Az új parlament feladata lesz az új alkotmány kidolgozásával megbízott bizottság kijelölése. Az elnökválasztást június vége előtt tartják, április 15-től lehet jelölteket állítani.

A mostani választás volt az első volt Hoszni Mubarak elnök rezsimjének tavaly februári megbuktatása óta.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×