eur:
395.67
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Kizárható az euróövezet szétesése"

Kizárható az euróövezet szétesése, 2012-ben pedig az várható, hogy megszűnik az államadósság-válság terjedésének veszélye és stabilizálódik a valutaunió - fejtette ki a német pénzügyminiszter egy pénteki interjúban.

Wolfgang Schäuble a Handelsblatt című német üzleti lapban megjelent interjúban hangsúlyozta: "nincs euróválság, hanem államadósság-válság van egyes euróövezeti tagországokban, ami a nemzetközi pénzügyi piacok szoros egymásba kapcsolódása és az ebből fakadó fertőzésveszély miatt problémákat okoz".

Hozzátette: az euró eddigi története azt mutatja, hogy "okos döntés volt közös fizetőeszközt bevezetni a régióban, amely még mindig a világ legnagyobb gazdasági térsége". Ugyanakkor az euróövezet kialakításának idején, az 1992-ben aláírt maastrichti szerződés előkészítésekor a konszenzus hiánya miatt nem volt lehetőség a valutaunió mellett politikai uniót is létrehozni, de a legutóbbi uniós csúcson meghozott döntések megnyithatják az utat ez előtt is. "Ha az állam- és kormányfők terveinek megfelelően hajtjuk végre a határozatokat, akkor egy valódi stabilitási unió perspektívája tárul fel" - mondta Wolfgang Schäuble.

A német pénzügyminiszter hangsúlyozta: jelenlegi tudása alapján kizártnak tartja, hogy az euróövezet felbomlik. "Az Európai Unió természetesen senkit sem kényszeríthet maradásra", ugyanakkor nincsen arra utaló jel, hogy bármely ország a távozást fontolgatná - tette hozzá.

Jövőre Wolgang Schäuble szerint stabilizálódik az euróövezet és elhárul a fertőzésveszély, az államadósság-válság terjedésének veszélye. Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) beindításáról szóló tárgyalások már januárban befejeződhetnek, maga az állandó válságkezelési rendszer pedig az első félév végére működésbe léphet.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy "egyes állampapírokra magasabb kamatot kell fizetni, ez azonban önmagában nem ártalmas, ráadásul annak belátására ösztönözhet, hogy a válság valódi okaival, a túlzottan nagy adóssággal és a gyenge versenyképességgel kell foglalkozni" - mondta a német pénzügyminiszter.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×