eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor

Juncker: Nincs válságban az euró

Nincs euróválság és nem fenyegeti veszély a közös európai fizetőeszközt, válság csupán egyes euróövezeti tagállamokban van - fejtette ki kedden Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminiszterek állandó tanácsának (Eurogroup) elnöke.

Az Inforadio nevű berlini közszolgálati rádiónak Jean-Claude Juncker elmondta: nincsen rendszerszintű válság az euróövezetben, a tíz éve készpénz formájában is bevezetett közös fizetőeszköz kiállta az idők próbáját.

Jean-Claude Juncker szerint erős, válságtűrő szerkezetet alkottak meg a valutaunió megalapításakor. A stabilitás fenntartásához szükséges eszközök "kezdetektől fogva rendelkezésre állnak", ezért nem a rendszert kell kritizálni, hanem "azokat a kormányokat, amelyek nem tartották be az előírásokat".

A tagállami szinten jelentkező válságtünetek kezelésére is vannak eszközök, most már csak alkalmazni kell ezeket. "Újabb szabályokat alkotni és új szerződéseket kötni nem elég. Szigorú államháztartási konszolidációra van szükség, ami ugyan késéssel, de már elkezdődött" - mondta Jean-Claude Juncker.

Hozzátette: a jelenlegi helyzet nagyban hasonlít az euró bevezetésének idejéhez, hiszen most is az integráció mélyítésére és az összetartás erősítésére van szükség Európában, mert a következő évtizedekben egyre inkább csökken a kontinens jelentősége a világgazdaságban, ezt pedig csak az összefogással lehet ellensúlyozni.

Hasonlóan fogalmazott a közelmúltban többek között Helmut Schmidt volt német kancellár is, aki a német szociáldemokrata párt decemberi kongresszusán kifejtette: "2050-ben minden egyes európai nemzet csupán egy töredékét teszi majd ki a világnépesség egy százalékának. Ebből következően az integráció az európai nemzetállamok hosszú távú stratégiai érdeke."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×