INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Fülöp-szigeteki áradások: több mint 1200 áldozat

InfoRádió / MTI
A Fülöp-szigetek déli részén 1236-ra emelkedett a másfél héttel ezelőtti áradások és földcsuszamlás halálos áldozatainak a száma, s több mint 60 ezer ember vesztette el az otthonát.

Mindanao sziget déli részén december 17-re virradó éjszaka hatalmas trópusi vihar tombolt, s bár az időjárás-előrejelzések figyelmeztettek rá, a katasztrófa felkészületlenül, álmában érte a Mindanao északi részén lévő két nagyváros, Cagayan de Oro és Iligan, valamint a környező települések lakosságát. A pusztítás mintegy 600 ezer embert érintett a tájfunt ritkán látó vidéken.

A vihar okozta áradások falvakat mostak el, és sok embert kisodortak a nyílt tengerre. Ezért a halászok is csatlakoztak a haditengerészet, a rendőrség és a tűzoltóság kutatást végző egységeihez.

Az ENSZ 28 millió dollár segélyt kért az árvíz károsultjai számára.

A súlyos áradást és földcsuszamlást sokan a túlzott mértékű fakitermelésnek tulajdonítják. Mivel a hegyekből kivágott farönköket sodort le a víz, Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök - aki februárban egy árvíz nyomán szigorú fakivágási tilalmat rendelt el - vizsgálatot rendelt el a tiltott fakitermelést végzők felderítésére.

A Mindanaón működő kommunista gerillák a katasztrófa hatására lemondtak arról, hogy megünnepeljék mozgalmuk létrejöttének 43. évfordulóját. Megígérték, hogy segítenek a bajba jutottakon, s kilátásba helyezték a szerintük környezetkárosításban vétkes multinacionális vállalatok megbüntetését.

A címlapról ajánljuk