eur:
393.06
usd:
366.4
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Fülöp-szigeteki áradások: több mint 1200 áldozat

A Fülöp-szigetek déli részén 1236-ra emelkedett a másfél héttel ezelőtti áradások és földcsuszamlás halálos áldozatainak a száma, s több mint 60 ezer ember vesztette el az otthonát.

Mindanao sziget déli részén december 17-re virradó éjszaka hatalmas trópusi vihar tombolt, s bár az időjárás-előrejelzések figyelmeztettek rá, a katasztrófa felkészületlenül, álmában érte a Mindanao északi részén lévő két nagyváros, Cagayan de Oro és Iligan, valamint a környező települések lakosságát. A pusztítás mintegy 600 ezer embert érintett a tájfunt ritkán látó vidéken.

A vihar okozta áradások falvakat mostak el, és sok embert kisodortak a nyílt tengerre. Ezért a halászok is csatlakoztak a haditengerészet, a rendőrség és a tűzoltóság kutatást végző egységeihez.

Az ENSZ 28 millió dollár segélyt kért az árvíz károsultjai számára.

A súlyos áradást és földcsuszamlást sokan a túlzott mértékű fakitermelésnek tulajdonítják. Mivel a hegyekből kivágott farönköket sodort le a víz, Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök - aki februárban egy árvíz nyomán szigorú fakivágási tilalmat rendelt el - vizsgálatot rendelt el a tiltott fakitermelést végzők felderítésére.

A Mindanaón működő kommunista gerillák a katasztrófa hatására lemondtak arról, hogy megünnepeljék mozgalmuk létrejöttének 43. évfordulóját. Megígérték, hogy segítenek a bajba jutottakon, s kilátásba helyezték a szerintük környezetkárosításban vétkes multinacionális vállalatok megbüntetését.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×