eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gerillák megbénították a kolumbiai kőszénkivitelt

Egy tehervonat elleni gerillatámadás nyomán megbénult Kolumbia kőszénexportja.

A gerillák pokolgépet robbantottak, és ezzel kisiklattak egy vonatot az ország északkeleti részén azon a vasútvonalon, amely El Cerrejónt - a világ legnagyobb külszíni szénbányáját - köti össze Puerto Bolivar kikötővel, ahol a szenet hajóra rakják. A merényletben senki sem sebesült meg - közölte a bánya üzemeltetője.

A hatóságok szerint a hírhedt baloldali gerillaszervezet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) állhat az akció mögött.

A detonáció 250 méter hosszan megrongálta a sínpályát, ezért leállt a napi 10 ezer tonnás szénexport, ami minden nappal négymillió dollár kárt okoz - mondta el a Caracol rádióban Mauricio Cárdenas, a kolumbiai kormány bánya- és energiaügyi minisztere.

1984 óta üzemel a 150 kilométeres vasútvonal az El Cerrejó és Puerto Bolivar között. Azóta 15 merénylet történt ezen a szakaszon, a támadásokat kivétel nélkül a FARC számlájára írják.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×