INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

"A választási esélyek alapján Reagan sohasem lett volna elnök"

InfoRádió / MTI
Ha 1980-ban a megválasztásra való esély kritérium lett volna a republikánus előválasztásokon induló jelöltek között, akkor Ronald Reagenből sohasem lett volna elnök - jelentette ki Newt Gingrich volt képviselőházi elnök a hét talpon maradt republikánus elnökaspiráns 13., és egyben talán utolsó televíziós vitájában.

A vitán központi helyet kapott a választási esélyek kérdése. Az országos közvélemény-kutatások szerint Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó jobb eredménnyel végezne Barack Obama elnökkel szemben, de Gingrich rámutatott, hogy az előválasztások idején Reagan még 30 százalékos hátrányban volt Jimmy Carter elnökhöz képest.

"A jelenlévők közül talán mindenki le tudná győzni Obamát. Õ maga gondoskodik vereségéről" - vélekedett Ron Paul texasi képviselő.

Gingrichet, akinek a támogatottsága jelenleg a legtöbb felmérés szerint a legnagyobb a republikánus elnökaspiránsok mezőnyében, éles támadások érték vetélytársai részéről, egyebek között azért, mert 1,6 millió dollár tiszteletdíjat kapott a Freddie Mac jelzálogkölcsönző tanácsadójaként. Az állami tulajdonú Freddie Macet a pénzügyi válság idején csak egy csillagászati összegű mentőcsomag segítségével sikerült talpra állítani.

A Fox News által az iowai Sioux Cityben megszólaltatott Michele Bachmann minnesotai képviselőnő egyenesen "lobbistának" titulálta Gingrichet, és kijelentette, hogy egy olyan jelöltnek, aki az ingatlanválság epicentrumába került Freddie Mac érdekében emelte fel a szavát, "be kellene fognia a száját". Gingrich tagadta, hogy lobbista lett volna, és nevetségesnek nevezte az ellene felhozott vádakat.

Rick Santorum pennsylvaniai szenátor azt hangoztatta, hogy Gingrich nem volt sem népszerű házelnök, sem eléggé konzervatív. Utalva a politikus három házasságára, Santorum kijelentette, hogy a republikánusoknak mind politikai, mind személyes értelemben erős jelöltre van szükségük.

A közvélemény-kutatások szerint a második helyen álló Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, a Gingrich elleni támadásokban átengedte a kezdeményezést a többieknek, és elsősorban annak hangsúlyozására összpontosított, hogy munkahelyeket tudna teremteni.

A republikánus választók először a január 3-i iowai jelöltállító gyűléseken szavazhatnak arról, hogy kit látnának szívesen a párt hivatalos elnökjelöltjeként. Az államban szoros verseny bontakozott ki Gingrich, Romney és Paul között. A Public Policy Polling felmérése szerint egyébként a volt házelnök támogatottsága 22 százalékosra csökkent Iowában a 21 százalékon álló Paul, valamint Romney (16 százalék) és Bachmann (11 százalék) előtt.

A Rasmussen Research csütörtöki adatai szerint Romney (23 százalék) visszavette a vezetést Gingrichtől (20 százalék). A harmadik helyre Paul (18 százalék) zárkózott fel.

A címlapról ajánljuk