eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Fej-fej mellett a republikánus két legesélyesebb elnökaspiránsa

Herman Cain, a Godfarther's Pizza étteremlánc volt vezérigazgatója, a mezőny egyetlen afroamerikai részvevője a csütörtöki közlések szerint újabb két felmérés - a Rasmussen Reports, valamint a The Wall Street Journal és az NBC közös közvélemény-kutatása - szerint is átvette a vezetést a republikánus elnökaspiránsok között.

A Rasmussennél Cain és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó holtversenyben, 29 százalékkal áll az élen, a harmadik helyre pedig - a televíziós vitákban nyújtott nem éppen egyenletes teljesítmény miatt a kilenc százalékos szintre lecsúszott Rick Perry texasi kormányzót megelőzve - New Gingrich volt képviselőházi elnök kapaszkodott fel, 10 százalékos támogatottsággal.

Ha a republikánusoknak két aspiráns közül kellene kiválasztaniuk, hogy ki legyen a pártjuk hivatalos elnökjelöltje, a megkérdezett 43 százaléka Cain-re, 42 százalékuk pedig Romneyra szavazna. Cain fölénye Perryvel szemben 54:29 százalékpont arányú, Romney pedig 54:30 arányban verné a texasi kormányzót.

A WSJ/NBC-felmérés Cain esetében 27, Romeyében 23, Perryében pedig 16 százalékos támogatottságot mutatott ki. Ám annak ellenére, hogy a kampány jelenlegi szakaszában Cain vezeti a népszerűségi listákat, csütörtöki elemzésében mind a The Washington Post, mint a CNN úgy vélekedett, hogy a vitákban nyújtott egyenletes és kiegyensúlyozott teljesítménye miatt egyre inkább a vetélytársai fel é kerekedő Romney tűnik a legesélyesebbnek a republikánus párt hivatalos jelöltségének elnyerésében. Ezzel egyébként a Rasmussen Reports által megkérdezettek 51 százaléka is egyetért.

A republikánus párt vezetői és szponzorai annak ellenére is egyre határozottabban Romney mellett sorakoznak fel, hogy mormon hite miatt a déli evangéliumi keresztények nem fogják támogatni és kétséges, hogy maga mellé tudja-e állítani az ultrakonzervatív Tea Party mozgalmat.

A WSJ/NBC pártsemleges mintán elvégzett mérése szerint, ha ma lenne a választás, Romney a szavazatok 44 százalékát kapná meg Obama 46 százalékával szemben. Cain elmaradása az elnöktől 11, Perryé pedig 12 százalékos lenne.

Cain diadalmenete a közvélemény-kutatásokban a múlt héten kezdődött; a legnagyobb - 20 százalékos - fölényt a Zogby International mutatta ki a georgiai fekete üzletember és Massachusetts egykori első emberével szemben. A Zogby múlt pénteken Cain táborát 38, Romneyét pedig csak 18 százalékosra becsülte. A CBS News múlt kedden azt állította, hogy Cain 17 százalékon holtversenyben áll az élen Romneyval, Perry támogatottsága pedig 12 százalék. A YouGov/Economist múlt csütörtökön közölt eredményei alapján Cain támogatottsága 21, Romneyé pedig 17 százalékos volt.

A republikánus elnökaspiránsok egyébként jövő kedden immár nyolcadszor mérhetik össze erejüket élő televíziós vitában.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×