eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Biden: Iránnak súlyos következményekkel kell számolnia

Iránnak súlyos következményekkel számolnia a Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete ellen tervezett merénylet miatt - jelentette ki szerdán a CBS televíziónak nyilatkozva Joe Biden amerikai alelnök.

A tervezett terrorakció a Chevrolet fedőnevet kapta az amerikai sajtóban szerdán nyilvánosságra hozott értesülések szerint, amiben közrejátszhatott, hogy az egyik vádlott, Manssor Arbabsiar használtautó-kereskedő volt a texasi Corpus Cristiben.

Az amerikai kormány hivatalosan ugyan csak az iráni Iszlám Forradalmi Gárda külföldi műveletekre szakosodott Kudsz (Jeruzsálem) Különítményének néhány vezetőjét gyanúsította meg, de szakértői szinten azt feszegetik, hogy vajon pusztán az elitegység néhány tagja önállósította-e magát, avagy a legfelső teheráni körök tudtával folyt az összeesküvés. A Kudsz Különítmény ugyanis, akárcsak a gárda, közvetlenül a legfőbb vallási vezető, Szajed Ali Hamenei ajatollah irányítása alá tartozik.

Biden alelnök nyilatkozata szerint Egyesült Államok ismerteti a világ vezetőivel a merénylettel kapcsolatos álláspontját, és hangsúlyozta, hogy Iránnak felelnie kell a tetteiért, amelyekért a mostaninál is erősebb nemzetközi elszigeteltséget érdemel. Hillary Clinton külügyminiszter telefonon tájékoztatta kollégáit, Susan Rice ENSZ-nagykövet pedig személyesen számolt be a Biztonsági Tanács tagjainak - így a Teheránban és Washingtonban egyaránt nagykövetséget fenntartó Kína és Oroszország képviselőinek - az amerikai fővárosban kedden nyilvánosságra hozott merénylettervről, amely Barack Obama elnök szerint súlyosan megsértette az amerikai és a nemzetközi jogrendet.

Washington kapcsolatba lépett az Arab Liga, az Öböl-menti Együttműködési Tanács és az Iszlám Konferencia vezetőivel is.

Az iráni külügyminisztérium egyébként szerdán berendelte az Egyesült Államok érdekeit az iszlám köztársaságban képviselő Svájc ügyvivőjét és tiltakozott az amerikai vádak ellen. Az alpesi ország nagykövete Washingtonba utazott, hogy találkozzon Clinton külügyminiszterrel. Az amerikai külügyminisztérium nemzetközi utazási figyelmeztetést adott ki, amelyben rámutatott, hogy az összeesküvés leleplezése nyomán "Amerika-ellenes akciókra" lehet számítani.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×