eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Evakuálni kellett Izrael kairói nagykövetségét

Több száz tüntető megrohamozta péntek éjjel Izrael kairói nagykövetségét, egy részük behatolt az épületbe, és az ablakokon át kiszórt több ezernyi nagykövetségi iratpapírt. A nagykövetet, családját és a külképviselet személyzetét evakuálni kellett, és elhagyták az országot.

Több ezer fős tüntetés alakult ki péntek este a nagykövetség előtt. A demonstrálók egy szakaszon lerombolták és áttörték azt a falat, amelyet az izraeli külképviseletnek is helyet adó épület védelmére építettek a napokban. Ezt tétlenül szemlélték a közelben lévő katonai rendőrök. A képviselet a magas épület egyik felső szintjén található. Az egyik támadónak sikerült feljutnia az épület tetejére, és onnan - a tömeg nagy örömére - a földre hajította az izraeli nemzeti lobogót.

A fal elleni támadással egy időben Kairó központjában ezrek tüntettek azért, hogy a katonai kormányzat gyorsítsa fel a demokratikus reformokat.

Ezután több százan megrohamozták a nagykövetségi épületet, mintegy harmincan behatoltak oda, és az ablakokon át kiszórtak több ezernyi iratpapírt. Egy izraeli külügyminisztériumi tisztségviselő szerint a tüntetőknek magába a nagykövetségre nem sikerült betörniük, csak annak előteréig jutottak. Ezt megerősítette egy egyiptomi biztonsági forrás.

A tüntetők megtámadták a közelben található rendőrkapitányságot is, és összecsaptak rendőrökkel. Ott felgyújtottak négy rendőrautót.

Izrael amerikai segítséget kért kairói nagykövetsége védelmére. Ehud Barak védelmi miniszter telefonon beszélt amerikai hivatali kollégájával, Leon Panettával, valamint az Obama-kormány közel-keleti különmegbízottjával, Dennis Rosszal. Barack Obama amerikai elnök pedig felszólította Egyiptomot, hogy tegyen eleget "nemzetközi kötelezettségének", és gondoskodjon a nagykövetség védelméről, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélve pedig "mély aggodalmának" adott hangot a kairói helyzet miatt. Az elnök tájékozódott, hogy az Egyesült Államok hogyan tud segíteni, hogyan kerülhetők el a nagykövetségnél az esetleges további erőszakos cselekmények - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Közben a nagykövetségi épületből kimenekítették Jichán Levanon nagykövetet, családját és a külképviselet személyzetének tagjait. Szigorú biztonsági kísérettel a repülőtérre vitték őket. Odaérkezett értük egy izraeli gép, és hazaszállította őket.

Hajnalra több száz katona és több tucatnyi páncélozott jármű sorakozott fel a nagykövetségi épületnél, de még mindig legalább kétezer tüntető volt a környező utcákban. Rohamrendőrök könnygáz bevetésével, valamint a levegőbe leadott lövésekkel megpróbálták szétoszlatni a tömeget. A tüntetők meggyújtottak több autógumit, gyújtópalackokat és köveket dobáltak. Legalább két rendőrautót felgyújtottak.

Eszám Saraf egyiptomi miniszterelnök szombat reggelre összehívta a kormány válságtörzsét. A belügyminiszter riadókészültségbe helyezte a rendőrséget.

Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint legalább 450 ember sebesült meg azokban az összecsapásokban, amelyekben a nagykövetséget és a közelében lévő rendőrkapitányságot megrohamozni akaró tüntetők összecsaptak rohamrendőrökkel. Az egyik sebesült később szívrohamban meghalt - tette hozzá a miniszter. Az állami tévé szerint a sebesültek között 46 rendőr van.

Ez volt a második támadás Izrael kairói nagykövetsége ellen azóta, hogy augusztusban meghalt öt egyiptomi határőr, mert a Gázai övezet és Egyiptom határán izraeli katonák terroristák üldözése közben eltalálták őket. Ennek hatására Egyiptom akkor azzal fenyegetőzött, hogy hazahívja izraeli nagykövetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×