eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szlovákiai felmérés: megnőtt a Híd, csökkent az MKP támogatottsága

A legfrissebb szlovákiai közvélemény-kutatás szerint a Híd magyar-szlovák párt támogatottsága nőtt, míg Magyar Koalíció Pártjáé (MKP) csökkent.

A pozsonyi MVK közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint a választásokat a Robert Fico vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerné 36,1 százalékkal, ami a 150 tagú parlamentben 70 mandátumot jelentene. A Smer nagy népszerűsége már hosszú hónapok óta minden közvélemény-kutató ügynökségnél töretlen.

A második helyen a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 13,2 százalékkal, míg a harmadikon a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 9,9 százalékkal. Az SDKU-nak ez 26 mandátumot, a KDH-nak pedig 19 mandátumot hozna.

A négypárti kormánykoalícióban (SDKU, KDH, SaS, Híd) részt vevő Híd a szavazatok 9,7 százalékát szerezné meg, amiért 18 képviselői szék járna. Ugyancsak bejutna a törvényhozásba a negyedik koalíciós tag, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) is 8,7 százalékkal, tehát 17 képviselővel.

A kisebbik ellenzéki párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 4,2 százalékkal nem jutna be a parlamentbe. Ugyancsak az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt végezne a parlamenten kívüli MKP is, amely a szavazatok 3,9 százalékát kapná.

A megkérdezettek több mint 15 százaléka azt állította, biztosan nem venne részt a választáson, 19,3 százalék úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, kire szavazna. A közvélemény-kutatást augusztus 23. és 29. között végezték 1038 embert megkérdezésével.

A Híd és az MKP népszerűségének és támogatottságának alakulásával az utóbbi időben a szlovák sajtó is foglalkozik.

A Tyzden című társadalompolitikai hetilap hétfői, legújabb számában megjelent, a Magyarok a magyarok ellen című írásában ezt írja: ma, több mint egy évvel a 2010-es parlamenti választás után már nyilvánvaló, hogy a Hídnak nem sikerült meggyőznie a szlovákiai magyarokat, hogy az MKP-t elfelejtsék és ne támogassák. Emlékeztet rá: a Focus közvélemény-kutató intézet júliusi felmérése szerint a Híd (6,9 százalék) mellett az MKP (5,8 százalék) is bekerült volna a parlamentbe, ha akkor választásokat tartottak volna.

A tekintélyes lap a helyzet ilyen alakulását lényegében három okkal magyarázza: az MKP élvezi a Fidesz teljes támogatását, míg a Híddal a magyar kormánypárt egyáltalán nem kommunikál. Ez az MKP-nak nagy teret biztosít a magyarországi médiában, amelyet rendszeresen követnek a szlovákiai magyarok. A másik ok, hogy az MKP-nak helyi szinten a sokéves hagyomány következtében jóval nagyobb a beágyazottsága, mint az újonnan alakult Hídnak. A harmadik ok, hogy a Hídnak Bugár Bélán, a legnépszerűbb szlovákiai magyar politikuson kívül, más ismert és elismert egyénisége nincsen. A lap fontosnak tartja azt is, hogy az MKP a tavalyi választási kudarc után nem esett kétségbe, s igen aktív tevékenységet folytat.

A Tyzden azt állítja, hogy az MKP támogatóinak több mint 90 százaléka a magyarok közül kerül ki, míg a Híd támogatóinak mintegy 22 százalékát szlovákok teszik ki.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×