eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Egy európai óriás hunyt el" - búcsú Habsburg Ottótól

A hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án, a bécsi Kapucinusok Templomában, a szívurnát, szűk családi körben, Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra - közölte a család titkársága.

A szívurna egy hagyomány a Habsburg családban, több családtagnak is helyeztek már el ilyet. "Habsburg Ottó kérése volt, hogy szívurnája Pannonhalmán legyen, mert Pannonhalma igen közel állt a szívéhez, miután bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven".

A titkárság azt nem közölte, hogy a szívurnát mikor helyezik el. A főherceg lelki üdvéért július 17-én a budapesti Szent István-bazilikában tartanak szentmisét.

A 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó szívét a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának altemplomában helyezik örök nyugalomra - mondta Hortobágyi Cirill perjel hétfőn az MTI érdeklődésére.
Habsburg Ottó maga döntött így; Habsburg Mihály főherceget két évvel ezelőtt bízta meg az urnahely elkészíttetésével - ismertette a perjel. Az urnahelyet az altemplom padozatának középpontjában alakították ki, azt márványlappal zárják majd le.

Habsburg Ottó és a bencések kapcsolatáról a perjel elmondta: diákkorában pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták Habsburg Ottót a magyar nyelv és a magyar történelem ismeretére, készítették fel az érettségire. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert voltak a tanárai - tette hozzá Hortobágyi Cirill.

Irántuk érzett háláját rótta le Habsburg Ottó azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után, inkognitóban ellátogatott a Pannonhalmi Főapátságba és a kriptában virágot helyezett el volt tanárai sírjára. A bencésekhez fűződő bensőséges kapcsolatát jelezte többszöri pannonhalmi látogatása, továbbá az is, hogy tiszteletbeli elnökségi tagja volt a Bencés Diákszövetségnek - mondta Hortobágyi Cirill.

Habsburg Ottót méltatták

Több Országgyűlési párt, Európai Uniós tisztségviselő és civil szervezet fejezte ki részvétét a 98 évesen elhunyt Habsburg Ottó családjának.

Schmitt Pál köztársasági elnök személyesen fejezte ki részvétét Habsburg Ottó családjának, az Országgyűlésben pedig egy perces néma felállással emlékeztek a képviselők az utolsó magyar trónörökösre. A Fidesz, az MSZP és az LMP közleményben is részvétet nyilvánított.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, "egy nagy európai hagyott el bennünket, aki eseménydús életében fontos ösztönzést adott az európai integrációs folyamatnak". Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke pedig azt monsta: egy "európai óriás" hunyt el. méltatta Habsburg Ottó életútját Werner Faymann osztrák kancellár és Heinz Fischer szövetségi elnök is.

A Habsburg Ottó által évtizedekig elnökölt nemzetközi Páneurópai Unió magyarországi szervezetének budapesti elnöke, Wodianer-Nemessuri Zoltán, megkeresésünkre azt mondta: Habsburg Ottó a nemzetek határok nélküli Európájáért dolgozott.

Gerő András történész szerint egy olyan ember volt, akit tulajdonképpen a sors elütött attól, hogy politikai irányító szerepet töltsön be, de az alkat abszolút predesztinálta erre.

Az európai egyesülés utolsó nagy építőmestereként méltatta a hétfőn reggel elhunyt Habsburg Ottót a Páneurópai Unió németországi szervezete. Bernd Posselt, a szervezet elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió európai parlamenti képviselője kiemelte: Habsburg Ottó - aki az elsők között csatlakozott a páneurópai mozgalomhoz - egyformán harcolt a nemzetiszocializmus és a kommunizmus ellen.

Posselt emlékeztetett arra, hogy az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia Európa politikai egyesüléséért küzdött, mégpedig azzal a céllal, hogy egy nemzetek feletti szövetség jöjjön létre.

Habsburg Ottó 1936-tól volt tagja a Páneurópai Uniónak, 1957-től annak alelnöke, 1973-tól 1999-ig elnöke, haláláig pedig tiszteletbeli elnöke volt. 1978-ban német állampolgárságot kapott. 1979 és 1999 között a CSU frakció mandátumával tagja volt az Európai Parlamentnek. Bernd Posselt csaknem két évtizeden keresztül Habsburg Ottó egyik legközelebbi munkatársaként tevékenykedett.

A nyilatkozatban a Páneurópai Unió német szervezetének elnöke kiemelte azt is, hogy Habsburg Ottónak nagy érdemei vannak a vasfüggöny lebontásában.

Posselt olyan politikusként, illetve hiteles személyiségként méltatta Habsburg Ottót, aki példaként állítható a mai politikusok elé. A többi között példamutatóként értékelte az egykori trónörökös mély keresztény elkötelezettségét, valamint az európai egyesülés érdekben tett erőfeszítéseit.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×