eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Győri Enikő: Sikernek bizonyult a magyar EU-elnökség

Győri Enikő európai uniós ügyi államtitkár szerint "nem könnyű" kezdet után márciusban teljesen megváltozott Magyarország most végéhez közeledő EU-elnöki tevékenységének megítélése, a múlt heti európai parlamenti meghallgatásokon és a szerdai plenáris ülésen elhangzottak pedig egyértelműen azt igazolják, hogy a brüsszeli intézményeknél sikeresnek ítélik a magyar félévet.

Brüsszelben szerdán újságírókkal beszélgetve az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy mások mellett José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, továbbá - pártállástól függetlenül - tekintélyes EP-képviselők is méltatták az elnökség munkáját és gratuláltak annak eredményeihez.

Az elnökség eleje nem volt könnyű, mert "bizonyos politikai megfontolások dominánsnak bizonyultak" - ismerte el Győri Enikő, elsősorban a médiatörvény körüli vitára célozva - , ám véleménye szerint miután márciusban az elnökség a tagországok kormányait képviselő tanácsban fontos gazdasági döntéseket tudott kijárni, megítélésében fordulat állt be.

Most már az Európai Bizottság és az EP képviselői mondják, hogy sikeres volt az elnökség - emelte ki.
Úgy vélte, a siker egyik titka, hogy az elnökséggel megbízott csoport elkötelezett, fiatal és nagy munkabírású volt.

Hangoztatta azt is: a kormány soha nem presztízskérdésként kezelte az uniós elnökséget, hanem a feladatokra koncentrált. Külön figyelmet fordított az elnökség arra, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsa az uniós szabályokat és az egyes intézmények illetékességét. Ezt a megközelítést az államtitkár véleménye szerint érezhetően elismerték az egyes intézmények.

Győri Enikő úgy vélte: egy-két kérdésben messzebb is lehetett volna jutni, például az úgynevezett új élelmiszerek uniós szabályozásának területén, de ezek sem az elnökségen múltak, mert az megtette, amit tehetett.

Az MTI kérdésére válaszolva úgy ítélte meg ugyanakkor, hogy más témákban, például a schengeni övezet bővítésében az elnökség messzebb jutott, mint amire számítani lehetett. Románia és Bulgária Schengen-csatlakozásával kapcsolatban ugyanis már az elnökség kezdete előtt, a múlt év végén ismertessé vált az a német-francia álláspont, amely szerint nem járulnak hozzá az övezet gyors bővítéséhez. Júniusban viszont a belügyminiszterek egyhangúlag állapították meg, hogy a belépés technikai feltételeit mindkét szóban forgó ország teljesíti, ráadásul közeli határidőt is kijelöltek a döntésre.

Ami a csütörtöki és pénteki állam- és kormányfői EU-találkozót illeti, Győri Enikő kiemelte, hogy a szerdai plenáris vitában több felszólaló már előre történelminek nevezte azt egyebek között a horvát csatlakozási tárgyalások lezárásáról várható döntés miatt. Úgy vélte, a kiemelt magyar prioritások közé tartozó uniós romastratégia és Duna-stratégia legfelsőbb szintű jóváhagyásakor nem várható vita, ugyanakkor nehéz eszmecserére számít a gazdasági témáknál. Ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar elnökség hozzájárult ahhoz, hogy az unió a tervezett menetrendnek megfelelően le tudta zárni az európai szemeszter néven megújított koordinációs folyamatot, és - megint csak európai bizottsági és EP-képviselői értékelés szerint - megtette, ami lehetséges volt a válságmegelőzést és pénzügyi stabilitást szolgáló hat jogszabály kidolgozásának ügyében is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×