eur:
391.06
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A tajvaniakat zavarja a túl gyors közeledés Kínához

A tajvani lakosság kétötöde gondolja úgy, hogy a kormány politikájának következtében az elmúlt három évben csorbát szenvedett a nemzeti szuverenitás - derült ki egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatásból.

Ma Jing-zsou miniszterelnök 2008-as hivatalba lépése óta komolyan sérült Tajvan szuverenitása a kormány túlságosan is Kína-barát külpolitikája miatt - állította a megkérdezettek 40 százaléka a Taiwan Brain Trust (TBT) közvélemény-kutató kérdésére válaszolva.

A felmérés még a múlt héten nyilvánosságra került, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Tajvan státusát érintő emlékeztetője kiváltotta botrány előtt készült, vagyis valószínű, hogy most jóval nagyobb lenne a témával kapcsolatban aggodalmuknak hangot adók aránya - kommentálta az eredményeket Lo Csi-cseng, a TBT vezérigazgatója. Mint kiderült, egy, az Egészségügyi Világszervezeten belüli feljegyzésben tavaly szeptemberben arra hívták fel a figyelmet, hogy Tajvant Kína egyik tartományaként említsék, a Pekinggel való egyezségnek megfelelően.

Ma Jing-zsou a két fél közti kapcsolatra utalva beiktatási beszédében 2008-ban így fogalmazott: "nem lesz újraegyesülés, nem lesz függetlenség, de nem lesz háború sem". A kritikusok ugyanakkor túlságosan is soknak tartják az elmúlt évek közeledését: a hétvégente közlekedő közvetlen légijáratokat, a Kínába irányuló tajvani befektetések korlátozásainak enyhítését, a kínaiak részvény-vásárlását lehetővé tevő új politikát, a kínai tőkét megcélzó szolgáltató-ipari törekvéseket.

A csupán pár nappal beiktatásának harmadik évfordulója előtt nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás Ma Jing-zsou kormányának népszerűségére is rákérdezett: a válaszok alapján a támogatók aránya 35,5 százalék, a kabinet munkáját negatívan megítélők aránya 50,9 százalék. A kormányfő politikusi munkájának értékelése ennél csak hajszálnyit kedvezőbb: 40,2 százalék mutatkozott elégedettnek 48,3 százalék elégedetlennel szemben. A megkérdezettek 41,7 százaléka véli úgy, Ma Jing-zsou megszegte kampánya során tett ígéreteit, 37,4 százalék ugyanakkor ennek ellenkezőjét gondolja.

A tajvaniak 16,8 százaléka érzi úgy, gazdasági helyzete javult 2008 óta, 49,9 százalék szerint nem változott, 30,5 százalék viszont rosszabbul él ma, mint három évvel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×