eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Kína nem akar az EU tagja lenni

A piacgazdasági státusz, a fegyverembargó és az emberi jogok továbbra is érzékeny témák az Európai Unió és Kína közti párbeszédben - derült ki a csütörtöki gödöllői EU-Kína stratégiai párbeszédet követő sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió és Kína közötti párbeszéd példaértékű a nemzetközi együttműködésben - mondta Catherine Ashton uniós főképviselő és Taj Ping-kuo kínai államtanácsos csütörtöki gödöllői találkozójuk után.

Abban mindkét fél egyetértett, hogy ezt az együttműködést erősíteni kell. Catherine Ashton szerint a fenntartható városiasodás, a cyber-együttműködés vagy a biztonság kérdésében valódi együttműködési projekteket kell indítani.

Taj Ping-kuo kijelentette: az EU 2020-as program és a 12. kínai ötéves terv több ponton fedi egymást, ami a két fél közti kapcsolat elmélyítésének az alapja lehet. Az államtanácsos ugyanakkor hangsúlyozta: Kína megy tovább a maga útján, a béke és a fejlesztés útján.

A találkozón felmerült az észak-afrikai és közel-keleti kérdés is, ezzel kapcsolatban mindkét fél véleménye az, hogy támogatják a változásokat, de az ott élő embereknek maguknak kell dönteniük saját sorsuk alakulásáról.

A sajtónyilatkozatot követően többen megkérdezték, hogy az EU miért nem ismeri el Kína piacgazdasági státuszát, és miért nem oldja fel a fegyverembargót. Fu Jing kínai miniszterelnök-helyettes véleménye szerint a piacgazdasági státusz megadása nem technikai, hanem politikai kérdés, hisz - mint mondta - Kína nem akar csatlakozni az EU-hoz, csak kereskedni vele.

Hozzátette: Kínának fontos lenne, ha az EU megszüntetné a csúcstechnológiai termékek exportkorlátozását.

David O'Sullivan, az uniós külügyi szolgálat operatív igazgatója viszont azt mondta: a piacgazdasági státusz megadásához Kínának speciális technikai feltételeket kell teljesítenie, és tisztázni kell egyebek mellett az antidömping vámok kérdését. Hangsúlyozta: az EU ebben a helyzetben azt teheti, hogy egyéni módon kezeli a kínai vállalatokat. A csúcstechnológiai termékek exportkorlátozásával kapcsolatban azt mondta: szerinte nem akkora súlyú a probléma, ahogyan azt Kína beállítja.

Az emberi jogokkal kapcsolatos kérdésekre Fu Jing miniszterelnök-helyettes úgy válaszolt: Kínában máshogy, szélesebben értelmezik ezeket a jogokat, és ezt szerinte más országok nem értik meg. Megjegyezte: Kína nagy változáson ment keresztül az elmúlt 30 évben, de ezt a világ nem fogadja el.

A következő EU-Kína stratégiai párbeszéd várhatóan június közepén lesz Kínában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×