eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Magyarics Tamás: Még nem lehet az al-Kaida teljes lefejezéséről beszélni

Oszama bin Laden megölése után egyelőre nem beszélhetünk az al-Kaida teljes lefejezéséről, mert a szervezet második számú vezetője az-Zavahiri még él - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet igazgatója. Magyarics Tamás szerint az akció következménye a másik oldalról az lehet, hogy - megbosszulandó a "vezér" halálát -, elképzelhetőek a nyugati, illetve amerikai érdekeltségek elleni merényletek.

Az al-Kaida hálózatot jelent, így arról nem lehet beszélni, hogy teljesen lefejezték volna a szervezetet. Még nagyon sok sejtje működhet különböző országokban - jelentette ki Magyarics Tamás.

A Magyar Külügyi Intézet igazgatója szerint az biztos, hogy a második számú vezető, Ajman az-Zavahiri még él. Õ pedig egyfajta szellemi vezetője volt a mozgalomnak. Az viszont tény, hogy az al-Kaida bin Laden halálával meggyengült.

A terrorszervezet vezetőjének megölése egyrészt üzenet a terroristáknak, hogy az amerikaiak nagyon elszántak, és felkészültek egy hosszan tartó akcióra. Ugyanakkor azokat a radikálisokat is figyelmeztetik, akik azt gondolták, hogy Barack Obama kevésbé agresszívan politizál majd, mint elődje, George W. Bush - fejtette ki Magyarics Tamás.

A szakértő úgy vélekedett, hogy a mostani tűzharc és az eredménye félig-meddig a Bush-doktrína folytatása, amelynek az egyik eleme, hogy az Egyesült Államok a saját biztonsága érdekében külföldi országokban is akciókat hajt végre.

Az akció következménye viszont a másik oldalról az lehet, hogy megélénkül az al-Kaida tevékenysége, megbosszulandó az "vezér" halálát - jelentette ki az igazgató. Hozzátette: itt elsősorban nem is Pakisztánról lehet szó, hanem Szomáliáról, Afganisztánról és Jemenről, ahol az utóbbi időben egyre inkább jelent voltak magukat al-Kaida sejtnek nevező csoportok. Ezeken a területeken elképzelhetőek a nyugati, illetve amerikai érdekeltségek elleni akciók - mondta a szakértő.

Arról, hogy egyetlen vezető kivégzése megváltoztathatja-e alapvetően a terrorizmus jellegét, Magyarics Tamás úgy vélekedett: lehetséges gyengülés, de az is, hogy továbbra is megmarad a jelenség a világban. És hozzá kell tenni - folytatta a külpolitikai szakértő -, hogy kiszámíthatatlansági tényezőnek tekinthető az arab világ jelenlegi átalakulása, amely lehet mérsékeltebb, de akár radikálisabb irányú is.

Ha az utóbbi következik be, akkor elképzelhető a radikálisok térnyerése, hiszen a már említett Ajman az-Zavahiri egyiptomi, bin Laden pedig szaúd-arábiai, illetve jemeni állampolgár volt hosszú ideig, és a 2001. szeptember 11-i merénylet több elkövetője szintén Szaúd-Arábiából származott.

Nagy kérdés tehát, hogy mennyire befolyásolják a mostani események Szaúd-Arábiát, amelyet eddig nem értek el az arab világ radikális változásai, amelyek Jemenben, Szíriában, Tunéziában vagy Egyiptomban zajlanak - összegezett Magyarics Tamás.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×