eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Biztonsági okokból halasztották el a nászutat?

Biztonsági okokból halaszthatták el Vilmos herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő nászútját - legalábbis a vasárnapi brit sajtó találgatásai szerint.

Vilmos, aki édesapja, Károly trónörökös után a brit trón második számú várományosa, tízévi ismeretség és legalább nyolcévi udvarlás után pénteken esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének a londoni Westminster-apátságban.

A brit sajtó már előzőleg tényként kezelte, hogy a hercegi házaspár szombaton nászútra indul, ám az udvar szombat délutáni, általános meglepetést keltő bejelentése szerint Vilmos és Katalin úgy döntött, hogy "nem utazik el azonnal" nászútjára. A hétfői nagy-britanniai munkaszüneti nappal kiegészülő hosszú hétvégét kettesben töltik "az Egyesült Királyságban", utána pedig Vilmos ismét szolgálatba lép azon a walesi légitámaszponton, ahol a királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik.

Az udvar a közleményben külön hangsúlyozta, hogy nem teszi közzé a házaspár e hétvégi rövid vakációjának helyszínét Vilmos herceg újbóli munkába állása előtt, és azt sem fogja előre bejelenteni, hogy a fiatalok hova utaznak majd nászútra.

A hivatalos közleményben ez utóbbiról csak annyi szerepelt, hogy a nászút helyszíne külföldön lesz, de az időpontra még utalás sem szerepelt.

A halasztásról szóló hivatalos bejelentés komoly meglepetésként érte az alattvalókat és a brit sajtót. A lapok - udvari forrásokból - korábban már azt is tudni vélték, hogy Vilmos kétheti eltávozást kapott a légierőtől nászútjára.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap által idézett találgatások szerint biztonsági megfontolások állhattak a hercegi házaspár nászútjának elhalasztásáról hozott hirtelen döntés mögött. A legvalószínűbb úti cél ugyanis Jordánia lett volna, ám a folytatódó közel-keleti megmozdulások miatt támadt biztonsági aggodalmak esetleg e terv újragondolására késztethették Vilmost és Katalint.

Már az eljegyzés és az esküvői dátum tavaly novemberi bejelentése óta találgatások özöne lepte el a sajtót azzal kapcsolatban, hogy Vilmos és választottja hova utazik nászútra, és a lehetségesnek tartott helyszínek skálája gyakorlatilag az egész világot átíveli. Jordánia mellett visszatérően felmerült például a karib-tengeri Mustique szigete, ahol a fiatal pár több romantikus vakációt is eltöltött, de ugyanígy szerepelt a "biztos" értesülések között Kenya, Tanzánia, Ausztrália és a Seychelle-szigetek is.

A vasárnapi brit lapok - Jordánia kiesése esetére - Kenyát sorolják a leginkább valószínűsíthető helyszínek közé, tekintettel arra, hogy Vilmos tavaly itt kérte meg jövendőbelije kezét. Afrikai vagy más melegégövi nászúttervekre utal a sajtótalálgatások szerint az is, hogy Vilmos feleségét - polgári nevén Catherine Middletont - az esküvő előtt könnyed nyári öltözetek és fürdőruhák vásárlása közben látták jó nevű londoni butikokban.

A The Sunday Telegraph szerint várható, hogy a hercegi házaspár a következő néhány hétben elutazik kéthetes nászútjára, mivel júniusban és júliusban több megjelenési és utazási kötelezettségük is lesz, legfőképp Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő 85. születésnapjának júniusban esedékes hivatalos megünneplése, valamint egy kilencnapos kanadai látogatás, amelyet Vilmos és hitvese az uralkodó képviseletében tesz majd.

Kanada egyike azoknak a nemzetközösségi országoknak, amelyek ma is a királynőt ismerik el államfőjükként.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×