eur:
393.42
usd:
369.01
bux:
65649.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Munkaügyi miniszter lemondását követelik

Ioan Botis román munkaügyi miniszter lemondását követelik Romániában, miután kiderült, hogy felesége egy olyan egyesület alkalmazottja, amely európai uniós támogatásban részesült.

A minisztert a sajtó szembesítette a szerinte összeférhetetlen helyzettel, majd a magas rangú tisztségviselők vagyonát és tisztségbeli összeférhetetlenségét vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hivatalból eljárást indított a tárcavezető ellen.

Botist kedden Emil Boc miniszterelnök is berendelte irodájába, és mintegy fél órát beszélgettek az ügyről. Ezt követően a miniszter bejelentette, hogy lemond posztjáról, ha az ANI összeférhetetlenséget állapít meg a tisztsége, valamint felesége pozíciója között. A miniszter elismerte, hogy erkölcsi hibát követett el, de leszögezte: csak akkor hajlandó lemondani, ha jogi értelemben is bebizonyosodik, hogy összeférhetetlenségi helyzetbe került.

A román sajtó szerint Botis felesége olyan egyesületnek az alkalmazottja, amely tavaly szeptemberben európai uniós támogatást nyert egy munkaerő továbbképzési projekthez. Ennek az egyesületnek a székháza a miniszter lakásának közvetlen szomszédságában található, felesége ott tanácsadóként dolgozik, és a miniszter közlése szerint havonta 8 ezer lejt (mintegy 2 ezer eurót) keres. A romániai átlagbérek ennek az összegnek az egynegyedét sem érik el.

A miniszter elmondta, hogy 2007 óta, az egyesület megalapításától kezdve ismeri az alapítókat, és támogatta őket tevékenységükben. Az európai uniós pályázat elnyerése során azonban egyforma elbírálásban részesültek a többi pályázóval - hangoztatta Botis hozzátéve, hogy felesége kedden felmond az egyesületnél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×