INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Õrizetbe vették a minszki metrórobbantás két gyanúsítottját

InfoRádió / MTI
Õrizetbe vették a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantás két gyanúsítottját - jelentette be a fehérorosz főügyészség szerdán.

Andrej Sved helyettes főügyész szerint a két letartóztatott közül az egyik férfi volt az, aki feltételezhetően elhelyezte a bombát a metróállomáson. A feltételezést a metróban készült videó felvételre alapozzák - közölte az AFP francia hírügynökség.

Mindketten fehérorosz állampolgárok, 1986-os születésűek, büntetlen előéletűek, és minden kétséget kizáróan régóta ismerik egymást.

Vallomásaik alapján közük volt egy korábbi, 2005-ben Vityebszkben történt robbantáshoz és a 2008 júliusában Minszkben elkövetett függetlenség napi pokolgépes merénylethez. Ezeket az értesüléseket azonban még ellenőrizni kell - mondta a nyomozást vezető ügyész.

Sved elmondta: a metró biztonsági kameráinak a felvétele alapján bukkantak a gyanúsított nyomára. A képkockák tanúsága szerint az elkövető a Kupalovszkaja állomásra érkezett. Innen sétált át az Oktyabrszkaja állomásra, ahol a peron egyik padja alá egy csomagot helyezett el, majd továbbment, miközben kezével zakójának zsebében matatott. Ezt követően következett be a detonáció, amely a 12 halálos áldozaton túl több mint 200 embert megsebesített: az állomásra akkor érkezett meg éppen egy zsúfolt szerelvény, amelyből tódultak ki az utasok.

Anatolij Kuljasov fehérorosz belügyminiszter korábban azt jelezte, hogy a nyomozószervek feltételezése szerint a házi készítésű pokolgépet távirányítással hozták működésbe.


A címlapról ajánljuk