INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Juppé: A NATO nem tölti be megfelelően líbiai a szerepét

InfoRádió / MTI
A NATO Líbiában nem tölti be eléggé azt a szerepét, hogy semlegesítse Moammer Kadhafi erőinek a nehézfegyvereit, és megvédje a polgári lakosságot - jelentette ki kedden Alain Juppé, a francia diplomácia vezetője.

"A NATO-nak teljes mértékben vállalnia kell szerepét. Át akarta venni a hadműveletek irányítását, és mi elfogadtuk ezt - mondta a miniszter a France Info rádióban. - Akkor most be kell töltenie szerepét, vagyis meg kell akadályoznia, hogy Kadhafi továbbra is nehézfegyverekkel lője a lakosságot." A NATO "semmisítse meg a nehézfegyvereket, amelyek ma Miszráta városát lövik".

Arra a riporteri kérdésre, hogy most nem így áll-e a helyzet, Juppé úgy válaszolt, hogy "nem eléggé", s "ezt elmondjuk ma Luxemburgban is", az EU-külügyminiszterek tanácskozásán, "majd pedig csütörtökön és pénteken az Észak-atlanti Tanács előtt" Berlinben, ahol szintén a tagországok külügyminiszterei találkoznak.

"Másodszor: nagy erőfeszítést kell tenni a humanitárius segítség érdekében. Az Európai Uniónak, amely nem akarta elkötelezni magát a hadműveletben való részvétel mellett, abszolút prioritássá kell tennie a (civil) lakosság megsegítését." Végül pedig "be kell indítani egy politikai folyamatot" azért, hogy vége legyen a háborúnak - vélekedett Juppé, megjegyezve, hogy ez lesz a témája szerdán a Líbia ügyével foglalkozó összekötő csoport második, dohai találkozójának, amelyen ő is részt vesz.

"Megpróbáljuk előmozdítani a nemzeti párbeszédet a (keleti országrészt jelenleg uraló) Átmeneti Nemzeti Tanács (...), a líbiai civil társadalom hatóságai és azok között, akik Tripoliban kezdenek már úgy gondolkodni, hogy Kadhafinak nincs igazán jövője" - mondta végezetül a francia külügyminiszter a rádióban.

A címlapról ajánljuk