INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Egyelőre senki sem vállalta magára a minszki metrórobbantást

InfoRádió / MTI
Terrorcselekménynek minősítette a fehérorosz ügyészség a minszki metróban előző nap kora este történt, 12 halottat követelő robbantást, és bűnvádi eljárást indított az ügyben. A hétfői merényletnek nincs külföldi áldozata.

A hatóságok bejelentették kedden, hogy 12-re nőtt a robbantás halálos áldozatainak száma, és 149-en megsebesültek. Orvosok szerint 22 sebesülnek rendkívül súlyos az állapota. A fehérorosz titkosszolgálat közölte, hogy információi vannak a robbanás állítólagos elkövetőjéről.

Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy a detonáció öt kilogramm trotil robbanóerejének felelt meg. A pokolgépben betonvas darabkák és másfél centiméter átmérőjű fémgolyók voltak. A robbanószerkezetet a metrócsarnok egyik padja alatt helyezte el a tettes.

Egyes hírek szerint két robbanás is történt a kora esti csúcsforgalomban a metró Oktyabrszkaja állomásánál, Minszk belvárosában, ahol metróvonalak keresztezik egymást. Mentőautók és tűzoltók siettek a helyszínre, megjelentek a fehérorosz titkosszolgálat emberei is. A metróállomás Aljakszandr Lukasenka elnöki rezidenciája közelében van. Az elnök később személyesen tájékozódott a helyszínen, és virágot helyezett el az állomásnál.

Az AP amerikai hírügynökség idézte a metrón utazó egyik utast, egy bizonyos Alekszej Kiklevicset, aki elmondta, hogy a robbanás következtében leszakadt az állomás plafonja. Igor Tumas, egy másik utas éppen leszállt a szerelvényről, amikor a nagy villanással járó robbanás a földre teperte. Megpróbált segíteni egy férfin, akinek a robbanás letépte a lábait. "De akkor láttam csak, hogy már halott" - mondta.

Nincs magyar az áldozatok között

Kontra Ferenc, Magyarország minszki nagykövete elmondta, hogy nem hogy magyar, de külföldi áldozata sincs a minszki metrómerényletnek. A magyar külképviselet vezetője hangsúlyozta: a pokolgépben elhelyezett betonvas darabkák és fémgolyók egyértelműen arra utalnak, hogy a tettesek emberéletek kioltására törekedtek. Egyelőre senki sem vállalta magára a merénylet végrehajtását. A helyi biztonsági szervek nem tartják kizártnak, hogy külföldről szervezték meg a merényletet - mutatott rá a magyar diplomata.

Kontra Ferenc elmondta azt is, hogy fokozottan ellenőrzik a tömegközlekedési eszközöket. Kedd reggel orosz biztonsági szakemberek érkeztek Minszkbe, hogy segítsék a nyomozást.

Mint azt Kontra Ferenc is megerősítette: Fehéroroszországban nem jellemzőek a mostanihoz hasonló robbantásos merényletek. Legutóbb 2008 júliusában 50 ember sebesült meg egy minszki koncerten történt robbanásban, amelyen az elnök is részt vett. Az esetet nem tárták fel, perre nem került sor.

A címlapról ajánljuk