INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Bíróság elé állítják Elefántcsontpart őrizetbe vett elnökét

InfoRádió / MTI
Bíróság elé állítják Laurent Gbagbót, Elefántcsontpart volt elnökét, aki a tavaly novemberben elvesztett elnökválasztás óta nem volt hajlandó lemondani posztjáról - közölte hétfőn késő este a nyugat-afrikai ország államfője.

Gbagbót és munkatársait felelősségre kell vonni az általuk elkövetett bűncselekményekért - jelentette ki Alassane Ouattara a TCI tv-adón sugárzott rövid beszédében, amelyben egyszersmind nyugalomra szólított föl.

Hozzátette, minden intézkedést megtettek, hogy garantálják a volt elnök biztonságát. Elmondta azt is, létrehozzák az "Igazság és megbékélés bizottságát"; a testületnek az lesz a feladata, hogy kivizsgálja a megválasztott és a volt elnökhöz hű fegyveresek által civilek ellen elkövetett atrocitásokról szóló vádakat.

Gbagbo, akit az abidjani Golf hotelben tartanak fogva, hétfő délutáni elfogása után néhány órával rövid tv-nyilatkozatban fegyverletételre szólította föl híveit.

Ouattara is próbált hatni a félkatonai alakulatokhoz szegődött, zömmel fiatal Gbagbo-hívekre, mondván, "vesztett ügyért harcolnak".

Elefántcsontparton tavaly novemberben tartottak elnökválasztást, amelyet Ouattara nyert meg, s a nemzetközi közösség őt ismerte el Elefántcsontpart államfőjének. A 2000 óta hatalmon lévő Gbagbo azonban nem volt hajlandó átadni a hatalmat, ezért heteken át súlyos harcok dúltak a világ legjelentősebb kakaótermelőjének számító nyugat-afrikai országban.

A címlapról ajánljuk