eur:
394.26
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Homokvihar okozott tragikus tömegkarambolt Németországban

Tömegkarambolt okozott pénteken délután egy homokvihar Rostock közelében, a szerencsétlenségben legalább 8 ember életét vesztette, a sérültek száma 100 körül van - közölte a helyi rendőrség.

Az észak-németországi A 19-es autópályán a látótávolság hirtelen tíz méter alá esett, ami néhány másodperc alatt karambolok sorozatát idézte elő. Mintegy 80 jármű futott egymásba, köztük három kamion, az egyik közülük veszélyes árut szállított, amely további közel 20 járművel együtt kigyulladt.

"Ez a legszörnyűbb közlekedési baleset, amely Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban valaha is történt" - mondta Yvonne Burand szóvivő.

Mentőautók és helikopterek vitték a sérülteket a környék kórházaiba. Egy szemtanú újságíró szerint az egymásra torlódott, összepréselődő autók nyilvánvalóvá teszik, hogy nagy sebességgel haladtak.

Meteorológusok szerint a homokihar északon nem tartozik a ritka természeti jelenségek közé. A karambolt inkább a szerencsétlen körülmények láncolata okozta - mondta Gerhard Lux, a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) szóvivője.

A DWD már péntek délelőtt 85 kilométeres óránkénti sebességű vihart jelzett. A szokatlan ezúttal az volt, hogy a széláram a tengerparttól mélyen az ország belseje felé haladt, száraz területre ért, ahol a még kopár mezőkön a szél könnyedén felkorbácsolta a földet - magyarázták a szakértők, hozzáfűzve, hogy a szerencsétlenség helyszínén a terep magasabban fekszik mint az autópálya, ami úgy fokozta a szél erejét, mintha egy alagútban történt volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×