INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Aszódi: Van hosszú távú megoldás a fukusimai helyzetre

Infostart / InfoRádió
Nem okozott további károkat a fukusimai atomerőműben a csütörtök esti, a Richter-skála szerinti 7,1 erősségű földrengés - mondta az InfoRádiónak a BME Atomenergetikai Tanszékének vezetője. Aszódi Attila szerint évekig is eltarthat, mire a telephelyet kitakarítják.

Nem romlott a fukusimai atomerőmű 1-es reaktorának állapota a magyar idő szerint csütörtök délutáni földrengés után, ez derül ki az onnan nyert adatokból - mondta az InfoRádiónak Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója, az Atomenergetikai Tanszék vezetője.

A mérések szerint a tengervíz sugárszennyezettsége is csökkent valamelyest, azt azonban egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy szivárog-e még radioaktív víz a reaktorokból. Ha a következő napokban nem ugranak meg a számok, abból arra lehet következtetni, hogy a földfelszín alól nem jut sugárzó anyag a környezetbe - tette hozzá a szakértő.

Aszódi Attila szerint évekig is eltarthat, mire a fukusimai erőmű területét megtisztítják a sugárzó anyagoktól. Először azt kellene felmérni, milyen állapotban van az üzemanyag az egyes reaktorokban. Ezután feltétlenül szükséges lenne eltávolítani a hidrogénrobbanások nyomán instabillá vált épületszerkezeti elemeket, amelyek egy újabb földrengés vagy nagyobb vihar hatására leszakadhatnak - magyarázta a szakértő.

Ahhoz, hogy a helyzetet hosszú távon és megnyugtatóan rendezni lehessen, az üzemanyagot mindenképpen el kell távolítani a sérült reaktorokból, de addig folytatni kell annak hűtését és a telephely megtisztítását - jegyezte meg a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk