INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Száznál több palesztin nőt vettek őrizetbe izraeli katonák

InfoRádió / MTI
Több mint száz nőt vettek őrizetbe izraeli katonák a péntekre virradó éjjel egy palesztin településen a ciszjordániai Náblusz városa közelében annak a nyomozásnak a keretében, amely egy zsidó telepescsalád tagjainak meggyilkolása ügyében indult.

A helyi tanács vezetője palesztin biztonsági illetékesekre hivatkozva elmondta, hogy izraeli katonák százai vonultak be éjjel Avartába, kijárási tilalmat vezettek be, s házkutatásokat tartottak. A nőket - köztük időseket is - a hadsereg egyik táborába vitték a város közelében, ujjlenyomatot vettek tőlük, majd a többségüket elengedték - jelentette az AFP hírügynökség.

Az izraeli hadsereg már a múlt héten ötnapos kijárási tilalmat vezetett be Avartában, miután egy palesztin behatoló március 11-én a ciszjordániai Itámár zsidó telepen megölte egy izraeli család öt tagját: a szülőknek és három gyermeküknek, köztük egy csecsemőnek álmukban vágta el a torkát.

A gyilkosság óta a katonák már többször nagy számban bevonultak Avartába. E hét keddjén kihallgatás céljából őrizetbe vettek ott mintegy negyven palesztint. A gyilkosságok elkövetőjét még nem sikerült azonosítani.

A címlapról ajánljuk