eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jelentősen csökkent a radioaktív jód szintje a tengerben Japánnál

Jelentősen csökkent a radioaktív jód szintje a tenger vizében a megsérült japán atomerőmű kettes számú reaktoránál, de még így is 140 ezerszer meghaladja a határértéket - közölte csütörtökön a létesítményt üzemeltető vállalat, a Tepco.

Közlése szerint a hét elején a radioaktív jód mennyisége még 7,5 milliószorosa volt határértéknek a tengervízben azon a helyen, ahol szennyezett víz szivárgott a tengerbe a kettes reaktornál. Április 2-án a tengerből vett mintákban a jód-131-es izotóp koncentrációja köbcentiméterenként 300 ezer becquerelnek felelt meg. Jelenleg már "csak" 140 ezerszer haladja meg a határértéket. A jelentős csökkenés annak tudható be, hogy a szerda reggel sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából.

Dél-Koreában közben számos iskola maradt zárva csütörtökön, mivel az ország nagy részén esik az eső, s a szülők féltik gyerekeiket, tartva a csapadék sugárszennyezettségétől. A Szöult körülvevő Jongi tartományban több mint 130 általános iskola és óvoda maradt zárva. A tartományi oktatási hivatal "a szülők és a diákok növekvő aggodalma" miatt kérte a tanítás megszakítását vagy korlátozását. Az Észak-Cshungcshong tartomány iskoláiban megtiltották az iskolaépületeken kívüli programokat.

A dél-koreai atombiztonsági hivatal igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, mondván, az esőben található radioaktivitás túl csekély ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az egészségre. A Japánhoz közeli Csedzsu-szigeten is csak kis mennyiségű radioaktív jódot- és céziumot tartalmaznak az esőcseppek, ami ugyancsak nem jelent egészségügyi kockázatot.

A japán császári udvar csütörtökön közölte, hogy az uralkodó, Akihito pénteken a Tokiótól északra fekvő Kazo településen felkeres egy menedékhelyet, ahol 1200 fukusimai lakos talált ideiglenes otthonra. Az evakuáltak egy része Futaba településről való, amely gyakorlatilag teljesen megsemmisült a március 11-éi földrengést követő szökőárban. Az udvar illetékesei szerint a császár és a császárné "mély szomorúságot érez a Japánban történtek miatt, és támogatást kíván nyújtani minden bajba jutott embernek".

Közben Nagy-Britannia nagykövetsége Japánban csütörtökön bejelentette, már nem tanácsolja el állampolgárait attól, hogy Tokióba utazzanak. A képviselet azonban továbbra sem ajánlja, hogy felkeressék a fővárostól északkeletre fekvő, földrengés sújtotta területeket, illetve a fukusimai atomerőmű 80 kilométeres körzetét. A követség szerint a fukusimai atomerőműben kialakult helyzet még egy ideig aggodalomra adhat okot, de az ott zajló kármentési munkálatok következtében a kockázatok fokozatosan csökkennek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×