INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Megmutatta magát Kadhafi

InfoRádió / MTI
Moammer Kadhafi líbiai vezető hétfő este nyilvánosan mutatkozott és üdvözölte híveit rezidenciája, a tripoli Bab el-Azazíja erőd előtt - jelentette az állami televízió.

Egy terepjáróban hajtatott ki az utcára, és az autó nyitott tetején át integetett az embereknek. Testőreinek meg kellett akadályozniuk, hogy a tömeg örömében megrohanja őt. Március 22-e óta most először jelent meg a nyilvánosság előtt. Az egy laktanyából és több más épületből álló Bab el-Azazíját (Tündöklő Kapu) két nappal korábban, március 20-án rakétatámadás érte a nyugati katonai koalíció részéről.

Diszkréten mutatkozott hétfőn Tripoliban a líbiai vezető egyik fia, Szeif al-Iszlám is. Õt a koalíciós bombázások kezdete, március 19-e óta nem lehetett látni. Ezúttal újságírókkal találkozott abban a szállodában, amelyben a külföldi tudósítók laknak. Adott egy interjút a BBC-nek, majd angolosan távozott a helyszínről.

Líbia kész választásokat rendezni és megreformálni politikai rendszerét, új alkotmányt írni, de csak saját népe dönthet arról, hogy vezetője a hatalomban maradhat-e - jelentette ki keddi sajtóértekezletén Musza Ibrahim, a tripoli kormány szóvivője, amikor arról kérdezték, hogy a líbiai vezetés miről tárgyal a Nyugattal.

Noha az ország hajlandó tárgyalni olyan javaslatokról, amelyek a rendszer demokratikusabbá, átláthatóbbá tételére, a sajtószabadságra és a korrupcióellenes törvényre vonatkoznak, nem fogadja el, hogy külföldről bármilyen feltételt ráerőszakoljanak. Moammer Kadhafi személyének szimbolikus jelentése van a líbiai nép számára, ő az ország biztonságának és a törzsek összetartásának záloga. Más kérdés az ország kormányzásának módja, politikai rendszere, erről tárgyalhatunk - mondta a szóvivő.

Azzal vádolt meg egyes nyugati vezetőket, hogy személyes vagy gazdasági érdekből akarják megbukatni Kadhafit. Tagadta, hogy a kormányhadsereg megtámadott volna polgári lakosokat. Kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy Olaszország hétfőn a felkelők támogatása mellet döntött, és Róma "egyetlen legitim tárgyalópartnerének" ismerte el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

A címlapról ajánljuk