INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Véreskezű Nero, a szupersztár

InfoRádió / MTI
A véres kezű Nero személyét és uralkodását mutatja be egy napokban megnyílt kiállítás az ókori császár életének eredeti helyszínén: az általa felgyújtott városban, Rómában.

Az ókori Róma császárai között talán Nero nevét ismeri a legjobban az utókor. Zsarnokként és gyújtogatóként került be a történelembe. Így mutatja be őt a Nero című kiállítás is. A program érdekességének számít, hogy a Julius-Claudius dinasztia utolsó császára, Nero 37-68 közötti uralkodását az ókori város különböző helyszínein mutatják be. A tűzvész nyomait feltáró közelmúltbeli ásatások eredményei a Colosseumban láthatók.

Itt rekonstruálták Nerónak a tűzvészt követő újjáépítési terveit, közöttük a saját rezidenciájaként emelt Domus Aureát. Az Aranypalota éppen a Colosseum mellett áll, de omlásveszély miatt nem látogatható.

Nero viszonyát anyjával Agrippinával és feleségével Messalinával a Curia Iulia épületében mutatják be. A Palatinus palotáiban Nero politikáját elevenítik fel. Romulus templomában a Nero és a mozi szekció látható: az alkalomra készített Nero szupersztár című film a császár hírnevét kíséri végig a filmgyártás történetében.

A szeptember 18-ig tartó kiállítás ideje alatt a Curia falára a Nerót ábrázoló szobrok, festmények fényképét vetítik ki.

A címlapról ajánljuk