eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György

Írország kamatcsökkenést akar elérni

Az ír pénzügyminiszter az országának nyújtott 85 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag kamatának csökkentését szeretné elérni az uniós gazdasági- és pénzügyminiszterek csütörtökön kezdődő magyarországi informális tanácskozásán - idézett dublini pénzügyminisztériumi forrásokat az Irish Times hétvégi számában.

"A tartozások elviselhető szinten tartása nagyon fontos, és ebben segíthet a kamatcsökkentés" - idézte a lap a pénzügyminiszteri forrást.

A lap szerint Michael Noonan a budapesti megbeszélésen ismertetni fogja annak a nemrégiben elvégzett banki stresszvizsgálatnak az eredményét, amely négy jelentős ír banknál összesen 24 milliárd eurós tőkehiányt mutatott ki.

Írországban az elmúlt két évben 46,3 milliárd eurós tőkeinjekciót kaptak a bankok. A jelentős tőkejuttatás az euróövezet történetében példátlan szintre, a hazai össztermék (GDP) 32 százalékának környékére hajtotta fel 2010-ben az államháztartási hiányt. A bankszektornak hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement építőipari és ingatlanvállalatokban.

Írország számára tavaly novemberben hagyott jóvá egy 85 milliárd eurós mentőcsomagot a nemzetközi közösség - ebből az EU és az IMF 67 milliárdot adott - átlagosan 5,8 százalékos kamattal. A február 25-i parlamenti választásokon győztes párt, a jobbközép Fine Gael vezetője, a miniszterelnökké kinevezett Enda Kenny már többször jelezte: az új kormány első feladata a pénzügyi mentőcsomag - Dublin szerint méltánytalan - feltételeinek újratárgyalása lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×