INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Elkeseredett harcok Bregáért

InfoRádió / MTI
Vasárnap folytatódtak az elkeseredett harcok a kelet-líbiai Brega birtoklásáért a Kadhafi-párti erők és a felkelők között.

A 190 kilométerre nyugatra Bengázitól, a felkelők "fővárosától" lévő tengerparti Brega fontos olajterminál. A szemben álló felek már egy hete harcolnak, hogy végleg megvessék a lábukat a városban.

A felkelők azt állították, hogy szombaton ismét elfoglalták a kormányerők által korábban visszavett Bregát, de a vasárnapi helyszíni jelentések szerint a harcoknak még koránt sincs vége. A kormányerők - az olykor ellenőrizhetetlen hírek szerint - tartják magukat a város külső kerületeiben.

A reguláris haderő katonáinál jóval kevésbé kiképzett és még gyengébben felfegyverzett felkelőknek nagy segítséget nyújtó koalíciós légierő bombázása vasárnapra virradóra elmaradt. Harci gépek repültek át ugyan a város fölött, de nem támadtak semmit - mondta egy felkelő a Reuters helyszínen tartózkodó tudósítójának. Kadhafi katonái viszont a jelek szerint folytatták a város lövetését, mert robbanások döreje és automata fegyverek ropogása hallatszott Bregából.

Egy másik felkelő arról számolt be az AFP tudósítójának, hogy az líbiai vezető csapatai a város keleti kikötője irányában vonultak vissza, de pontosan nem tudni, hogy hova.

A Tripoli környéki harci helyzetről érkező beszámolók szerint a kormányerő a fővárostól délnyugatra lévő hegyvidékes térséget vették tüzérségi tűz alá. Egy szemtanú szerint két ember meghalt.

Az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint különösen Jafrán és Ezref városára zúdultak nagy mennyiségben tüzérségi lövedékek.

A fővárostól 160 kilométerre délnyugatra lévő Zintanra harckocsikkal támadtak a kormányerők. Előbb a páncélosok heves tüzelésbe kezdtek, majd körbe vették a várost.

A címlapról ajánljuk