eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nézze meg, hogyan dolgoznak Fukusima névtelen hősei!

Először kerültek nyilvánosságra fotók azokról a munkásokról, akik közel két hete próbálják megakadályozni a fukusimai erőműben a nukleáris katasztrófát. Bár védőfelszerelésben dolgoznak, szinte biztos, hogy a sugárzás jelentősen károsítja az egészségüket.

A fukusimai ötven - így nevezik azokat a japán munkásokat, akik a két héttel ezelőtti földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott fukusimai Daiicsi-1. erőműben éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy ne következzen be még súlyosabb nukleáris katasztrófa.

A névtelen hősökből, alacsonyabb és középszintű vezetőkből álló csapat feladata, hogy helyrehozza a természeti katasztrófa által megrongált erőmű leállt hűtőrendszerét, amelynek következtében komoly radioaktív szennyezés került a légtérbe. Az elmúlt napokban többször is gőz szállt fel a reaktorokból, ami azt sejteti, hogy az elhasznált fűtőelemek továbbra is melegednek, és az azokat tároló medencékben található, a hűtésüket szolgáló víz elpárolog.

A Daily Mail brit napilap internetes oldala képriportot közölt arról, hogyan próbálják helyreállítani a rendszert Fukusimában.

A legfrissebb hírek szerint sikerült részlegesen helyreállítani az áramellátást az atomerőmű egyes számú reaktorblokkjának vezénylőtermében. A japán atomenergia-biztonsági ügynökség (NISA) beszámolója szerint működik a világítás, de nem biztos, hogy a hűtőrendszert is el tudják indítani. A hármas reaktorblokk vezénylőtermében már kedd este sikerült helyreállítani a világítást.

Az izzasztó hőség ellenére a munkásoknak egész testüket befedő védőruházatban kell dolgozniuk, hogy bőrük lehetőleg ne érintkezzen a levegőben terjedő radioaktív részecskékkel.

Kezdetben ötvenen voltak, később még 150-en csatlakoztak a munkálatokhoz, így egymást váltó csapatokban tudnak dolgozni, ezzel is csökkentve az időt, amelyet esetleg radioaktív anyagok között kell eltölteniük.

Az már biztos, hogy a munka közben sugárfertőzést szenvedett három szakember, akik a NISA közlése szerint elektromos kábelek lefektetésén dolgoztak az erőmű egyes reaktorblokkjában. Óránként 170 és 180 milisievert sugárzás érte őket, miközben az erőműben dolgozók számára a maximálisan megengedett mennyiség 150 milisievert. Két munkást kórházba szállítottak gyógykezelésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×