eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Koszovói választások: bejelentette pártja győzelmét Thaci miniszterelnök

A vasárnap tartott koszovói parlamenti választások első részeredményei alapján Hashim Thaci jelenlegi miniszterelnök bejelentette pártja, a Koszovói Demokrata Párt győzelmét. A koszovói függetlenség kinyilvánítása óta először tartott általános választásokon az 1,6 millió választásra jogosult polgár 47,8 százaléka adta le voksát.

A kormányzási válság miatt kiírt választáson a 120 tagú parlament helyeiért 29 párt és polgári szerveződés verseng. Esélyesnek már a voksolás előtt Hashim Thaci Koszovói Demokrata Pártját (PDK) tekintették, de nem valószínű, hogy abszolút többséget tud szerezni. Fő riválisa korábbi koalíciós partnere, a Fatmir Sejdiu vezette Koszovói Demokratikus Liga (LDK), amelyet belharcok osztanak meg. A harmadik legerősebbnek tartott politikai erő a Szövetség Koszovó Jövőjéért, amelyet gyengít, hogy vezetője, a gerillavezérből politikussá lett Ramush Haradinaj a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt áll háborús bűntettek vádlottjaként.

A nagyobb incidensek nélkül lezajlott voksolást követően, röviddel éjfél előtt Thaci bejelentette az újságíróknak: "a győzelem a mienk. Ez a koszovói demokrácia győzelme. A voksolás népszavazás volt Koszovó európai jövőjéről. A PDK széles körű és meggyőző győzelmet aratott. Holnap új korszak kezdődik, amely nem lesz könnyű, de elérjük céljainkat" - mondta Thaci.

A voksok harmadának összeszámlálása, a nem hivatalos részeredmények alapján Thaci pártja 34 százalékos támogatottságot élvez, az LDK 25 százalékot tudhat magáénak. A PDK és az LDK is Koszovó NATO- és EU-tagsága mellett száll síkra, az állami vállalatok privatizációjának folytatását ígérik, de ugyanakkor elég kevés konkrétumot mondanak arról, hogyan lehetne fellendíteni Európa egyik legszegényebb gazdaságát.

Koszovó szerbek lakta körzeteiben jóval alacsonyabb volt a részvétel, mert a helyi szerb politikusok a választás bojkottjára szólítottak fel.Az 50 százalék alatti részvétellel megtartott első parlamenti választásokon a koszovói szerbek két táborra szakadtak, és részvételük, nem kis meglepetésre nagyobb volt a vártnál.

Ha valóban Hasim Thaci Koszovói Demokrata Pártja győz, a kormányfő alószínűleg a szerbeket is koalícióba hívja - tudósította az Inforádiót Nagy Nándor.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×