eur:
388.99
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Történt is csoda Szlovákiában, meg nem is

A jobbközép kormánykoalíció a hétvégi szlovákiai önkormányzati választások vesztese. Az ellenzék előretörése nem meglepetés - olvasható a lapokban.

Az idei az első önkormányzati választás, amelyben nem nevezi magát mindenki győztesnek - írja az Új Szó kommentárjában a lap főszerkesztője, Molnár Norbert. Szerinte vannak vesztesek, ami kész csoda, és megint a függetlenek nyertek, ami nem az. Az is valahol normális, hogy az ellenzék előretört.

A cikkíró emlékeztet arra, hogy négy évvel ezelőtt a Smer nyerte a parlamenti választásokat, kormányt alakíthatott, a választó pedig kompenzált, vagy büntetett az önkormányzati választásokon: a nyolc kerületi központból akkor hat városban az ellenzéki jobboldal jelöltje győzött.

Ugyanezt történt idén is. Most a jobboldal alakíthatott kormányt, a választó pedig büntetett vagy kompenzált: a nyolc kerületi központból négyben az ellenzéki baloldal, köztük a mindig jobboldali Pozsonyban adja a polgármestert, egyben a jobboldal, háromban pedig a jobboldalhoz inklináló független győzött.

A Sme kommentátora elsősorban a két nagyváros, Pozsony és Kassa választási eredményeit vizsgálja. A jobboldal mindkét városban elvesztette a polgármesteri széket, Pozsonynak a bársonyos forradalom óta most először lesz baloldali polgármestere. A júniusi parlamenti választásokon a két városban a jobboldalnak elsöprő fölénye volt; ha a kormánypártok elvesztik a polgármesteri választást olyan környezetben, ahol jelentős politikai fölényük van, az nem csupán súlyos vereség, hanem komoly szimptóma is.

Az írás szerint a vereség oka az, hogy a legerősebb kormánypárt, a Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ nem egységes, és nem volt megfelelő a polgármester és képviselő-jelöltek kiválasztásának módja sem. A külföld számára a helyi választások eredményei azt jelzik, hogy a koalíciós pártok nem tudtak helytállni a hatalomátvétel utáni első választási próbán - írja a pozsonyi SME.

A Híd-Most elnöke jónak értekelte pártja szereplését, elismerte ugyanakkor, hogy jobb eredményre számítottak. Bugár Béla az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy Révkomáromban azért nyert egy független jelölt a két magyar párt előtt, mert az MKP nem fogadta el a Híd-Most jelöltjét.

A Magyar Koalíció Pártjának első embere parlamenten kívüli erőként sikeresnek minősítette a magyar párt szereplését a szlovák önkormányzati választásokon. Berényi József az InfoRádiónak elmondta: azért nem állítottak közös jelöltet a többi között Révkomáromban sem a Híd-Mostttal, mert a szlovák-magyar pártformáció "káros kampányt" folytatott.

Ahol egy tömbben, nagyobb létszámban élnek magyarok, ott az MKP, ahol szétszórtabban, ott a Híd-Most szerepelt jobban a szlovák helyhatósági választásokon - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Hamberger Judit szerint annak ellenére szükség van a két magyar párta, hogy kiolthatják egymást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Lengyelországban megugrott a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter szerint 2024 első negyedéve további emelkedő tendenciát jelez, főként az orosz állami alkalmazásban lévő hackerek aktivizálták magukat – számolt be a lengyel közrádió.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×